PRVO IME BOLSOUL FESTIVALA /

Predstavljamo vam mladu soul senzaciju Jarroda Lawsona

Image

Mladi kantautor Jarrod Lawson svojim je debitantskim albumom izazvao rijetko viđenu senzaciju na soul sceni. Uz njegovo ime vežu se titule poput 'spasitelj soula' i 'novi Stevie Wonder', a što o misli o svemu tome, otkrio nam je u kratkom intervjuu povodom nastupa na premijernom izdanju BolSoul festivala na Braču.

12.10.2015.
13:29
VOYO logo

Recite mi nešto o svojim počecima – ako se ne varam, vi ste školovani glazbenik, a i vaš otac se bavi glazbom?

Moj otac je glazbenik i od njega sam u mladim danima naučio zaista puno o tome kako postati pjevač, skladatelj i pijanist. S druge strane, tvrdnja da sam školovani glazbenik baš i nije točna. Pokušao sam studirati glazbu, ali to nije funcioniralo, notni papir i ja se uopće nismo slagali. Zato sam učio slušajući ploče i pokušavajući odsvirati ono što sam čuo, uši me dosad nikad nisu iznevjerile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živite u Portlandu, gdje se u glazbenom smislu u posljednje vrijeme događa mnogo zanimljivih stvari. Predstavite mi ukratko scenu u vašem gradu.

Portland je oduvijek imao bogatu i interesantnu scenu koja je, međutim, dugo bila 'ispod radara'. Većina i dalje smatra da glazbeno inspirativne stvari mogu izaći samo iz gradova poput New Yorka, Chicaga, Detroita ili Atlante, što je smiješno. U Portlandu ćete pronaći stvarno nevjerojatan presjek najrazličitijih žanrova, no posebno bih izdvojio jazz scenu koja je fenomenalna. Nažalost, u gradu ima tek nekoliko mjesta u kojima jazz glazbenici mogu svirati i za to biti pristojno plaćeni. Što nas dovodi do bizarne situacije u kojoj imate muzičare svjetskog kalibra koji gotovo da nemaju gdje nastupati. Izgladnjeli glazbenici svih zemalja, ujedinite se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari vas nazivaju 'spasiteljem soula' i 'soul senzacijom', no slušajući vaš debitantski album, primijetio sam i dosta utjecaja funka, jazza, R&B-ja pa čak i gospela. Kako biste vi opisali svoju glazbu?

Mislim da je vaš opis potpuno točan. Najčešće me opisuju kao soul/jazz izvođača, ali da, u mojim pjesmama možete pronaći sve ovo što ste nabrojali, kao i Latin, rock i elektronsku glazbu.

Vaši tekstovi ispunjeni su duhovnom i socijalnom tematikom. Kada pišete stihove, što vas najviše inspirira?

Ne znam bih li mogao odrediti samo jednu stvar, no u svakom slučaju mi ljubav, zajedništvo,  suosjećanje i svijet u kojem živim predstavljaju vječnu inspiraciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surađivali ste s mnogim glazbenicima, koga biste u budućnosti željeli dodati tom popisu?

To bi svakako bili izvođači kao što su Hiatus Kaiyote, Moonchild, Lianne La Havas, Taylor McFerrin i Omar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imali ste čast svirati na rođendanu Stevieja Wondera, kako je došlo do tog nastupa i kako je to izgledalo?

Moj tadašnji poslodavac Frank Taylor vlasnik je vrlo skupog i luksuznog restorana u Portlandu u kojem sam nastupao na tjednoj bazi. Jednog dana pitao me bih li želio svirati na rođendanskoj zabavi koju priprema Stevieju Wonderu... mislio sam da se šali! Pristao sam iste sekunde i, između ostaloga, dobio priliku otpjevati Stevieju 'Happy Birthday'. To je nešto čega ću se, bez ikakve dvojbe, sjećati do kraja života.

Popularniji ste u Europi, posebno Engleskoj, nego u rodnoj Americi. S obzirom da je soul američki 'izum', iznenađuje li vas to?

S tim se problemom američki glazbenici susreću već desetljećima. Velik broj soul i blues velikana moralo je napustiti Sjedinjene Države i otići u Englesku da bi dobili poštovanje i ugled koji su zaslužili. Stoga me ne iznenađuje iako je stvarno žalosno da zemlja u kojoj je soul nastao tako zaboravi vlastite korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam spremate u budućnosti, odnosno kada možemo očekivati vaš sljedeći album i, ako nije prerano, kako će zvučati?

Moje sljedeće izdanje bit će EP sa sedam obrada. Imam ih stvarno puno u repertoaru i redovno ih sviram na svojim koncertima. Publici se sviđa način na koji obrađujem tuđe pjesme i, da tako kažem, učinim ih svojima. Vrijeme je da predstavim i tu svoju stranu te istovremeno odam počast velikanima koji su me pretvorili u glazbenika kakav sam danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Headliner ste premijernog izdanja BolSoul festivala. Kakvi su dojmovi, kako o Hrvatskoj tako i o samom festivalu?

Mislim da je ovo sjajan početak nečeg što će u budućnosti postati jedan od velikih svjetskih jazz i soul festivala. Iza njega stoje Ian Dewhirst i Carl Webster, dvije iznimno cijenjene figure na britanskoj soul i jazz sceni tako da uopće ne sumnjam u uspjeh. Što se Hrvatske tiče, oduševljen sam obalom, plažama, florom i faunom te pogotovo ljudima koje sam upoznao otkad sam stigao u Bol. Možete biti sigurni da ćemo se uskoro ponovno vidjeti! 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo