nisu za proslavu /

Predsjedništvo Sabora odbilo biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dokumentaciju poslanog i zatim odbijenog prijedloga na svom je Facebook profilu objavio saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić

16.4.2018.
10:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Za nešto manje od mjesec dana dilejm Europe obilježava se Dan pobjede nad fašizmom. 

Naime, datuma 9. svibnja 1945. godine nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u II. Svjetskom ratu, a pet godina kasnije na isti dan počelo se razgovarati o europskoj zajednici, što je ideja koja je kasnije realizirana kroz zajednicu Europsku uniju. Stoga se taj dan obilježava i kao dan Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se kako zastupnicima u hrvatskom Saboru, ili barem njegovom predsjedniku, taj datum ne znači baš previše. Naime, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio je biti pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. 

Dokumentaciju poslanog i zatim odbijenog prijedloga na svom je Facebook profilu objavio saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem želimo obavijestiti kako je Predsjedništvo Sabora odbilo prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede protiv fašizma. Obzirom da se Dan Europe i Dan pobjede protiv fašizma zapravo nigdje ne obilježava u Hrvatskoj, ovom inicijativom sam želio potaknuti da se na Europskom trgu u Zagrebu napravi barem jedna manifestacija, no nažalost Sabor RH je našao shodnim odbiti prijedlog iz birokratskih razloga. Ono što sam siguran je da iza toga stoji stalna revizija povijesti i stalno negiranje najvažnije stvari, a to je da smo mi bili pobjednička zemlja, zemlja koja je pobijedila fašizam. "Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Europa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema", napisao je u svojoj objavi Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo