Audio snimka / Predsjednik uprave HEP-a tražio da mu namjeste posao za nećaka: 'Nema veze što kršimo zakon'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Direktor Pogona posebne toplane, Mario Marjanović podnio je prijavu, a on je ujedno i snimio jedan svoj razgovor sa svojim nadređenim, direktorom HEP Toplinarstva Ivicom Martinekom koji je pokušao namjestiti posao

9.12.2016.
9:13
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Objavljena je audio snimka koja je na adresu saborskog Odbora za veterane stigla s prijavom za namještanje posla nećaku predsjednika uprave HEP-a Perice Jukića. U cijeloj priči namještanja posla obeštećen je Vedran Ciglar, koji kao branitelj ima prednost pri zapošljavanju, prenosi Večernji list

Direktor Pogona posebne toplane, Mario Marjanović podnio je prijavu, a on je ujedno i snimio jedan svoj razgovor sa svojim nadređenim, direktorom HEP Toplinarstva Ivicom Martinekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snimci se jasno čuje kako traži od Marjanovića da zaposli nećaka Pericu Jukića na mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku.

Marjanović mu je odgovorio da se time krši zakon, na što mu je Martinek odgovorio kako se zakon krši već i prije, da bi minutu prije toga zatražio da se dotičnom gospodinu unaprijed daju pitanja koja će biti na testiranju te da se treba "potruditi da bude najbolji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao član komisije, Marjanović je odbio to učiniti, čak i pod cijenu otkaza.

Na službeni upit Večernjeg lista je li Perica Jukić naredio zapošljavanje svog nećaka, iz HEP-a je stigao odgovor kako je postupak selekcije kandidata još uvijek u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo audio snimku i transkript iste:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marjanović: Diša, imamo problem.
Martinek: Koji?
Marjanović: Bila mi je Mirjana za onaj Sisak…imamo nezaposlenog branitelja koji se isto javio…kako ćemo to riješiti’
Martinek: Ovako, napisat ćeš lijepo fino pitanja koja ćete čovjeka pitati. Onda ćemo gosponu (…) dati pitanja i odgovore, a ostalima ne bumo dali…treba se potruditi da on bude najbolji…to je rješenje za osvježenje.
Marjanović: Vi ste još stava da (…) mora biti zaposlen?
Martinek: Jesam.
Marjanović: U čemu je ponata s njim?
Martinek: Poanta je u tome da ti je on nećak predsjednika uprave.
Marjanović: Ali znate da tamo imamo nezaposlenog branitelja.
Martinek: Nema veze. Zato sam rekao da napravite testiranje, pitanja, odgovore, kurce-palce…
Marjanović: Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon.
Martinek: Nema veze. Nije to prvi put.
Marjanović: Ja ovakav slučaj nisam imao.
Martinek: Mi smo zapošljavali dosta branitelja…. piše da ima prednost ako ima iste kvalifikacije, zato sam ti rekao za pitanja i odgovore…
Marjanović: Ali to je farsa.
Martinek: Joj, moj Bože, pa farsa je svugdje!
Marjanović: Kršimo vrlo ozbiljan zakon!
Martinek: Ne kršimo!…Moramo ga primiti.
Marjanović: Koje su posljedice ako ga ne primimo?
Martinek: Posljedica je možda da bute imali novog direktora. Ja sam dobil naredbu od nekoga da ga zaposlim. Inače, s tim dečecom nemam niš… pišite izdvojeno mišljenje predsjedniku uprave i recite mu – taj tvoj ne zadovoljava…
Marjanović: Uf, uf, uf… Kršimo zakon.
Martinek: Po čemu kršimo zakon? Da se javi branitelj lud ko prangija, di to piše da ga moramo primiti? Šta ‘oćeš da ih sve šaljemo psihijatru i vidimo koji je najbolji?
Marjanović: U ovom slučaju to baš nije tako!
Martinek: Vi to možete izabrati, ali ja to neću potpisati. Poništit ću natječaj, pa idemo ispočetka… Jebiga, ako niš, zaposlit ću ga u Osijeku i onda prebaciti u Sisak.
Marjanović: Ne pod cijenu smjene, nego pod cijenu otkaza to neću potpisati.
Martinek: Pa nemoj, Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Večernji list tražio je komentar od HEP-a, točnije, je li Perica Jukić naredio zapošljavanje svog nećaka te koje će biti posljedice, na što je HEP odgovorio:

"HEP-Toplinarstvo je 10. listopada 2016. godine raspisalo javni natječaj za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku. Do sada je proveden razgovor s prijavljenim kandidatima, a slijedi prijedlog odluke o odabiru kandidata. Naglašavamo da je postupak još uvijek u tijeku te da Odluka o odabiru kandidata nije donesena. Prijedlog odluke o odabiru kandidata neovisno i nepristrano donosi komisija čiji je član i g. Mario Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi provode se sukladno zakonskim propisima i internim aktima. Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, i u ovom postupku na prijedlog povjerenstva bit će izabran kandidat koji zadovoljava sve tražene uvjete, uvažavajući sve zakonske propise. Ukoliko komisija ili bilo koji član komisije kao i kandidat u postupku, uputi službeni prigovor, Uprava društva naložiti će provedbu kontrole navedenog postupka s ciljem utvrđenja eventualnih nepravilnosti. Uprava HEP-a pa tako ni predsjednik Uprave nemaju saznanja o provedbi selekcijskog postupka odabira kandidata za radno mjesto u HEP Toplinarstvu. Taj postupak provodi tvrka-kćer HEP Toplinarstvo. S obzirom na ovlasti, a temeljem dostupnih medijskih informacija, Uprava HEP-a  će pokrenuti internu provjeru postupka odabira kandidata s ciljem utvrđivanja svih okolnosti. Naglašavamo da su HEP i Uprava HEP-a posebno osjetljivi na pitanje statusa branitelja i da u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuje zakone RH, te da, između ostalog, ima primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo