Pozvao ju u Hrvatsku / Predsjednik Sabora u društvu prijestolonasljednice Viktorije zaključio dvodnevni posjet Švedskoj

Image
Foto: Royal Court, Sweden

S obzirom na sve veći broj švedskih turista u Hrvatskoj, razgovarali su i o turističkoj suradnji dviju zemalja

26.4.2018.
13:00
Royal Court, Sweden
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je u četvrtak dvodnevni službeni posjet Kraljevini Švedskoj audijencijom kod prijestolonasljednice princeze Viktorije od Švedske koju je u toj prigodi pozvao u posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz saborske Službe za medije.

Predsjednik Sabora zahvalio je na toplom gostoprimstvu pruženom hrvatskom izaslanstvu za službenog posjeta Kraljevini Švedskoj, a riječ je o uzvratnom dvodnevnom posjetu na poziv predsjednika švedskog parlamenta Riksdaga, Urbana Ahlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je, kako se prenosi u priopćenju, istaknuo dugu tradiciju prijateljskih odnosa između dviju zemalja kao i sve intenzivniju bilateralnu suradnju u mnogim područjima.

Tijekom susreta, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upoznao je princezu Viktoriju s iskustvima Hrvatske kao članice Europske unije, a s obzirom na sve veći broj švedskih turista u Hrvatskoj, razgovarali su i o turističkoj suradnji dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković i hrvatsko izaslanstvo počeli su posjet u srijedu s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima su razgovarali o njihovu položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, djelovanju Hrvatske katoličke misije i daljnjem osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta. Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

Središnje teme sastanka s predsjednikom švedskog Riksdaga Ahlinom bile su osnaživanje bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situaciju u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zanimanje švedske strane, Jandroković je iznio i ocjenu europske perspektive jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te sigurnosnu situaciju.

U razgovoru s potpredsjednicom švedskog Riksdaga Ewom Thalén Finné, s članovima Švedsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, zatim Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove  istaknuta je potreba za osnaživanjem i produbljivanjem međuparlamentarne suradnje čemu će uz redovite međuparlamentarne susrete pridonijeti i razmjena mišljenja u području vanjske politike te u okviru Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach Jandroković je razgovarao o razvojnim projektima glavnog grada Švedske u području održivog urbanog razvoja u kojemu Stockholm raspolaže velikim iskustvom i velikim rezultatima, a razmotrili su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom.

U tu svrhu Erlandsson Slorach upućen je poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ministricom za migracije predsjednik Hrvatskog sabora razmijenio je mišljenja o europskoj migracijskoj politici. Hrvatski je prioritet pristupanje šengenskom području i u tom smislu Jandroković je zatražio švedsku potporu.

Image
Foto: Royal Court, Sweden

Royal Court, Sweden

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijestolonasljednica Švedske i vojvotkinja od Vestergotlanda Viktorija najstarija je kćer kralja Karla XVI Gustafa i kraljice Silvije od Švedske te nasljednica švedskog prijestolja.

Viktorija se 2010. udala za svog bivšeg trenera, Danijela Vestlinga, koji je poslije vjenčanja postao princ Danijel, vojvoda od Vestergotlanda. Švedska javnost bila je uvjerena da ova veza neće potrajati, a kralj je svima obznanio kako se ne slaže s izborom svoje kćeri. Međutim, par je ostao zajedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktorija je optužena za korupciju zbog poklona za medeni mjesec koje su ona i njen suprug dobili nakon vjenčanja. Naime, mladenci su od švedskog milijardera Bertila Hulta dobili poklone vrijedne više stotina tisuća eura, uključujući i korištenje Hultovog privatnog mlaznjaka i jahte.

Protiv kraljevskog para bile su podnijete najmanje tri kaznene prijave pred švedskim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo