alarmantna situacija / Predsjednik Hrvatske liječničke komore za RTL Direkt: 'Već nam se događa da nam nedostaju ključni uređaji'

Predsjednik Hrvatske liječničke komore tvrdi kako imamo osamstotinjak respiratora u Hrvatskoj

4.11.2020.
23:13
VOYO logo

Da i Hrvatska kao Velika Britanija treba u lockdown, to misle hrvatski liječnici. Liječnička komora, HUBOL, sindikat liječnika, svi traže da vlada hitno donese strože mjere. U protivnom, kažu, neće moći adekvatno liječiti ni oboljele od COVIDA, ali ni nikog drugog. 

'Treba uvesti strože mjere'

''Policijski sat i kompletni lockdown nisu pomogli. Vidite da njima brojke i dalje rastu iako je prošlo već više od tjedan dana. Rekao bi da te mjere nisu efikasne. Mislim da su naše mjere dobre i apeliram na građane da ih se drže. Ako će ih se držati, zauzdat ćemo brojke'', kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovog trenutka Hrvatska je jedna od tri najliberalnije zemlje u EU što se tiče mjera koje su uveli u smislu kontrole pandemije. Šest liječničkih organizacija, ali i epidemiološko i infektološko društvo osjećali su kao odgovornost reći sve što smo rekli u zahtjevu. Treba uvesti strože epidemiološke mjere'', izjavio je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 

Odluka koje mjere će se donijeti je na Vladi, smatra Luetić. Postoji cijeli niz mjera koje se mogu uvesti. Neke europske zemlje imaju indeks viši dva ili tri puta, zato Luetić predlaže da uvedemo rad od kuće gdje god je to moguće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zašto ne bi podijelili u timove naše djelatnike u javnim službama? Zašto ne bi gimnazijalci online pohađali školu? To su mjere koje ne bi narušile ekonomiju, a bitno bi smanjile kontakte'', uvjerava Luetić. 

Image
Kakva je to skrb? /

Nastavak skandala koji je otkrio RTL: Nakon što je otpustila bolesnu 83-godišnju staricu, KB Dubrava sada otpušta i njenu kćer s upalom pluća

Image
Kakva je to skrb? /

Nastavak skandala koji je otkrio RTL: Nakon što je otpustila bolesnu 83-godišnju staricu, KB Dubrava sada otpušta i njenu kćer s upalom pluća

''Prije mjesec dana u Hrvatskoj je bilo 290 hospitaliziranih i 25 pacijenata na respiratoru. U ovih mjesec dana, broj hospitaliziranih bolesnika se učetverostručio, a broj pacijenata na respiratoru upeterostručio. Tada smo imali tristotinjak oboljelih dnevno, danas imamo 10 puta više'', upozorava predsjednik HLK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić kaže kako ni jedan zdravstveni sustav nije dimenzioniran za pandemiju ovakvog oblika. Brojne druge zemlje su išle u strože mjere upravo zato da bi sačuvale zdravstveni sustav. 

''Ako mi u mjesec dana imamo učetverostručenje broja, onda u idućih mjesec dana ako se taj trend nastavi, mi doista nećemo moći adekvatno zbrinuti sve te pacijente. Ne samo Covid pacijente, nego pacijente drugih akutnih bolesti. O tome govore i predstavnici zdravstvene administracije. Prekjučer ste imali situaciju u Varaždinu da se žurno nabavljaju respiratori. Župan Čačić išao je premijeru. Već se događa da nam na terenu nedostaju ključni uređaji'', rekao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako imamo osamstotinjak respiratora u Hrvatskoj, no oni ne stoje u skladištu, opisuje Luetić, većina njih je u upotrebi. I dalje postoje srčani i moždani udari i druga stanja koja iziskuju pomoć respiratora. 

''Čudno mi je da se sve svodi na kompletni lockdown. Ja sam naveo mjere koje to ne uključuju. Podsjetit ću da je ovaj zahtjev potpisao  Upravni odbor Hrvatskog epidemiološkog društva, u kojem je koliko znam i kolega Capak. Očito epidemiolozi misle drugačije'', izjavio je Luetić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni znanstveni časopis nedavno je radio analizu na 130 zemalja i pokazali su da neke mjere za koje se Luetić zalaže dovode kroz dva do tri tjedna do smanjenja broja novozaraženih.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo