o slučaju djevojčice /

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika: 'Radimo kvalitetan i odgovoran posao i na 3 slučaja u ovih 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira'

A što se tiče Udruga - hoćete li da vas operira liječnik ili operira netko priučen i da zapravo govori da je liječnik pogriješio

5.4.2021.
19:10
VOYO logo

Kako poboljšati sustav i natjerati ga da se ovakav događaj ne ponovi,  predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš govori za RTL Danas. 

Danas ste se oglasili priopćenje, rekli ste da ste izloženi linču upravo ovih građanskih inicijativa. Kakav linč?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je jasna objava od jedne od ovih inicijativa u kojoj zapravo ljudi koji nisu stručnjaci govore što i kako bi se trebalo raditi. Ja nisam dobio izvješće inspekcijskog nadzora...

Ali o kakvom linču govorimo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako gledate komentare da nas treba zatvoriti, ubiti, da smo uhljebi, da ne radimo dobar dio svog posla. Javljaju mi se socijalni radnici koje sugrađani prozivaju i govore zašto neke stvari ne rade ili nisu radili. Stvara se medijska slika da su socijalni radnici krivi za sve što događa u ovom sustavu.

Nije vam razumljiv bijes javnosti?
Mogu razumjeti bijes javnosti, ali moramo stvari, socijalni radnici u sustavu rade odgovoran posao i  oni rade sukladno zakonima i propisima i oni samo vrlo jasno ukazuju da neke zakonske propise bi  trebalo mijenjati i trebali raditi na drugačiji način,

Ukratko vama smetaju jer udruge će biti primljene, a vi o tome govorite godinama?
Ne smeta me to, smeta da smo mi stalno krivi , da sustav socijalne skrbi je zakazao, govori se da mi ne funkcioniramo. Sve su to tragični slučajevi, ali generalizirati da sustav ne funkcionira. 
Prošle godine imali smo 20 000 intervencija u odjelu obiteljsko.pravne zaštite, ali imamo bombastične naslove socijalni radnici su krivi.

Jeste li ipak bijesni i je li vam neugodno kao socijalnom radniku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužan sam i ovaj tragičan događaj to je strašno, ali mi poštujemo zakonske procedure, ali nismo odgovorni za ishode što meju roditelj u 22 sata radi, ali smo odgovorni da li ćemo procijeniti i koristimo instrumente, mi ih koristimo one koji su propisani zakonom, 
O konkretnom slučaju ne mogu govoriti dok se ne odradi stručni nadzor, a kolegici je u petak potvrđen covid te kad ona izađe znat ćemo detalje. 

No  dan prije djevojčica je bila u Centru, vidljivo je bilo daj e bila povučena i da je nakon svega povratila, nisu li socijalni radnici trebali odmah reagirati? Što biste vi napravili?
Ja bih reagirao, ali ne mogu govoriti je li kolegica reagirala, tu informaciju nemam, možda je rekla majci i uputila je da odvede dijete liječniku. Znate majka je došla u Centar, to nije bila majka koja nije bila nesuradljiva, ne govorimo o nesuradljivom roditelju, a imamo hrpu roditelja koji su nesuradljivi i onda moramo postupati da zaštitimo najbolje interese djeteta, ona je došla samoinicijativno... Moramo imati sve činjenice. 
Zamolio bih socijalne radnike da sutra dignu glavu i znam da će im biti teško doći na posao. ali mi radimo kvalitetan i odgovoran posao  i ponavljam na 3 slučaja u ovih 10, 12 godina ne možemo govoriti da sustav ne funkcionira. ali sustav treba promjene! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče Udruga pitajte se trebaju li one kreirati socijalnu politiku i zakone, želite da udruge ili struka kreira zakone, to je kao da vas pitam hoćete li da vas operira liječnik ili operira netko priučen i da zapravo govori da je liječnik pogriješio. 

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo