ANALIZA INTERVJUA RTL-U / Predsjednica: 'Trump nije rekao da budućnost ne pripada globalistima' Demantira je i Bijela kuća!

Trump je zaista u govoru izrekao rečenicu: 'Budućnost ne pripada globalistima"

26.9.2019.
12:50
VOYO logo

U ekskluzivnom intervjuu RTL-ovom novinaru Petru Panjkoti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je govor američkog predsjednika Donalda Trumpa ovog tjedna na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ali je u svojoj interpretaciji tog govora izrekla da je Trump nije rekao nešto što je zaista rekao i što stoji kao glavna vijest na internetskim stranicama Bijele kuće. 

Predsjednica je kazala da Trump nije pozvao nacije da se okrenu same sebi i kazala da nije rekao da budućnost ne pripada globalistima. "Ne, ne, ne... Ne možete to izvlačiti iz konteksta", odgovorila je predsjednica novinaru Panjkoti te dodala da se "SAD kao najveća svjetska velesila" ne može "izmaknuti iz globalizacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nije rekao da budućnost ne pripada globalistima, nego da ona pripada domoljubima", kazala je predsjednica.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista je rekao da budućnost ne pripada globalistima

No, Trump je zaista u govoru izrekao rečenicu: 'Budućnost ne pripada globalistima", ali je tada nastavio i s onim što je predsjednica kazala da "budućnost pripada domoljubima", odnosno patriotima. 

"Budućnost pripada suverenim i nezavisnim državama", rekao je Trump i objasnio: "Ako želite slobodu, budite ponosni na svoju državu. Ako želite demokraciju, držite se suvereniteta. Ako želite mir, volite svoju naciju. Mudri lideri uvijek stavljaju dobro državljana svojih država i svoje države na prvo mjesto. Budućnost ne pripada globalistima, nego budućnost pripada patriotima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je i Bijela kuća na internetskoj stranici u naslovu vijesti o govoru američkog predsjednika Trumpa upravo istaknula tu rečenicu za koju je predsjednica pokušavala uvjeriti javnost da je Trump nije izrekao. 

"U konačnici i moja je zadaća sukladno Ustavu predstavljati Hrvatsku u zemlji i inozemstvu i brinuti prije svega, o hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima. Zadaća državnika je brinuti o svojim ljudima", interpretirala je tako Trumpov govor predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država ima pravo štititi granice i od legalnih migracija"

"I onda je govorio o migracijama i cijelom tom kompleksu i sustavu prijetnji koje se pojavljuju u svijetu i rekao je, što se njega tiče, dakle on zatvara granice. Rekao je, što je u potpunosti u pravu i u potpunosti u skladu s međunarodnim zakonodavstvom i međunarodnim pravom, da je svaka država odgovorna za svoje granice i da ima potpuno pravo štititi svoje granice od bilo kakvih ilegalnih pa čak i legalnih migracija.

Vi kao država imate pravo odbiti osobu koja vam dolazi s vizom, ako sumnjate da ta osoba ima nekakve druge namjere. No, rekao je i da će se SAD potruditi da mijenja korijenske uzroke migracije, a govorio je uglavnom o zapadnoj hemisferi. Znači da se ljudima omogući da žive u svojim državama", interpretirala je Trumpove riječi predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump napao aktiviste koji se bore za otvorene granice

No, što je zaista Trump kazao o migracijama u UN-u.

"U zapadnoj hemisferi smo se pridružili našim partnerima kako bi osigurali stabilnost i prilike diljem regije. U toj misiji jedan od kritičnih izazova su ilegalne migracije", rekao je Trump u svom govoru te upozorio na "masovne ilegalne migracije". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepravedne su, nesigurne i neodržive. Za sve uključene", kazao je Trump i upozorio da u svijetu postoji "rastuća industrija" radikalnih aktivista i nevladinih organizacija koje "promoviraju krijumčarenje ljudima"

"Te grupe potiču ilegalne migracije i traže brisanje državnih granica. Danas imam poruku za aktiviste koji se bore za otvorene granice. Za one koji su se ogrnuli retorikom socijalne pravde. Vaše politike nisu pravedne, vaše su politike okrutne i zle", poručio im je Trump i dodao da kada "potkopavaju graničnu sigurnost", potkopavaju i "ljudska prava i ljudsko dostojanstvo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane države je potaknuo da još jače zaštite svoje granice, što je na tragu onoga što je rekla predsjednica. 

Migrantima poručio da neće ući u SAD 

"Mnoge se države danas suočavaju s nekontroliranim migracijama. Svaka od vas ima apsolutno pravo zaštititi svoje granice, kao što to ima i moja država", rekao je Trump te opisao što SAD radi sa susjedima u borbi s tim problemom. Onima koji planiraju pokušati ilegalno ući u SAD poručio je da ne plaćaju krijumčarima ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dovodite se u opasnost. Ne dovodite u opasnost vašu djecu. Jer, ako dođete, nećemo vam dopustiti ulazak. Hitno ćete biti vraćeni kući, nećemo vam dopustiti ulazak u našu državu. Dokle god sam predsjednik SAD-a, provodit ćemo naše zakone i štititi svoju granicu", kazao je Trump te dodao kako će države zapadne hemisfere raditi na "svijetloj budućnosti" nacija iz kojih dolaze migranti. 

"Socijalizam i komunizam su u 20. stoljeću ubili 100 milijuna ljudi"

Predsjednica je pohvalila i dio gdje je Trump govorio o socijalizmu i komunizmu. "Rekao je da socijalizam i komunizam uništavaju države i gutaju društva", tako je predsjednica interpretirala njegove riječi. A Trump je u svojem govoru zaista i rekao da je socijalizam jedan od najozbiljnijih izazova s kojim se susreću moderne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je razbijač nacija i uništavač društva", kazao je Trump te dodao kako nas događaji u Venecueli podsjećaju da se kod socijalizma i komunizma ne radi o pravdi, jednakosti i podizanju standarda siromašnih.

"Kod socijalizma i komunizma radi se samo o jednoj stvari: moći vladajuće klase. Danas ponavljam poruku svijetu koju sam već rekao kod kuće: SAD nikada neće biti socijalistička država. U prošlom stoljeću socijalizam i komunizam ubili su 100 milijuna ljudi", kazao je o toj temi Trump u UN-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Petru Panjkoti pogledajte u nastavku:

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo