SPORNO PUTOVANJE grabar-kitarović / Predsjednica u SAD-u prošla jeftino: u specifikaciji troškova putovanja ističe se neobično niska cijena smještaja

Image

Od ukupnih troškova čak dvije trećine odnose se na avionske karte, a ostatak je utrošen na dnevnice, smještaj i nespecifične troškove reprezentacije

10.3.2017.
9:12
VOYO logo

U djelomičnoj specifikaciji troškova putovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD, koju je tportal dobio od Ureda predsjednice tek nakon intervencije Ureda povjerenice za informiranje Anamarije Muse, posebno se ističu niski troškovi smještaja. 

Od ukupnih troškova u iznosu od 73.867,60 kuna, čak dvije trećine odnose se na avionske karte (51.249 kuna), dok je ostatak utrošen na dnevnice (11.195,13 kuna za predsjednicu i pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu), smještaj (6.438,84 kune) i nespecificirane troškove reprezentacije (4.984,63 kune).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je u SAD-u boravila ukupno sedam dana od 1. do 7. siječnja, a primila je osam dnevnica, piše tportal. Iz Ureda predsjednice objašnjavaju kako je letjela u SAD 31. prosinca, a u Hrvatsku se vratila 8. siječnja u jutarnjim satima. 

Sam nesrazmjer trajanja posjeta predsjednice i broja isplaćenih dnevnica dodatno se obrazlažu tvrdnjom da se kao početni datum u putovanjima predsjednice uvijek navodi onaj kojim započinje radne aktivnosti, što u ovom slučaju znači da je predsjednica svoj prvi radni sastanak u SAD-u imala na Novu godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda su precizirali kako su Kolinda Grabar-Kitarović i Natalija Hmelina dobile osam dnevnica, 5597 kuna svaka, što iznosi 700 kuna po danu s obzirom da je početkom siječnja bila protuvrijednost 95 dolara koliko inače iznosi puna dnevnica za službena putovanja u SAD.

To ukazuje da predsjednica i šefica njenog kabineta nisu imali unaprijed osigurane obroke, jer se prema novim poreznim propisima dnevnice smanjuju za 30 posto ako su podmireni ručak ili večera, a ako su podmirena oba obroka one se smanjuju za čak 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj dnevnica tehnički se veže uz putni nalog koji Ured predsjednice ne daje javnosti na uvid. Izdaci za službena putovanja obračunavaju se na temelju putnog naloga i priloženih dokaza o troškovima, a u ovom slučaju troškovi za avionske karte prilično su visoki.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u prvim je danima Nove godine zaprimilo tri prijave zbog neobjašnjenog puta Grabar-Kitarović u SAD te je pritom s Pantovčaka priopćeno kako predsjednica u SAD-u boravi službeno i da je putovala "redovitim komercijalnim letom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći dio transportnih troškova očigledno se odnosi na povratni let, s obzirom na to da je predsjednica naglo odlučila produljiti svoj posjet za još dva dana, te na troškove putovanja unutar Amerike.

Prema podacima hrvatskog veleposlanstva u SAD-u predsjednica je boravila u Washingtonu, New Yorku i Bostonu, a u sve tri lokacije cijene hotela su skuplje, stoga je neobično da su predsjednica i šefica njezina kabineta, uz pretpostavku da navedeni troškovi smještaja pokrivaju i Hmelinu, za smještaj nisu potrošile ni 6500 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je bilo šest noćenja, prosječno su raspolagale s 537 kuna po osobi za noć, a čak i da su u prosjeku imale po 644 kune za pet noćenja. Kako piše tportal, u razdoblju izvan sezone i novogodišnjih praznika, hotel Westin u D.C.-ju noćenje u tradicionalnoj sobi naplaćuje 2000 kuna, a riječ je o hotelu sa 'samo' četiri zvjezdice, dok skromniji Holiday Inn, s tri zvjezdice, za noć traži minimalno 1500 kuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo