špijunska afera / Predsjednica se oglasila o optužbama Slovenaca: 'Riječ je o pravosudnom skandalu!'

Image
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović oglasila se o objavi slovenskih medija vezano uz špijunsku aferu s Hrvatskom

9.4.2019.
17:35
Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, oglasila se o objavi slovenskih medija vezano uz špijunsku aferu s Hrvatskom.

"Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O tezama slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija. Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza", priopćili su iz Ureda predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Šarec traži objašnjenje, Plenkovićeva Vlada i SOA sve demantiraju

Podsjećamo, slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji te na taj način dao još ozbiljniju notu potencijalnoj aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinut sam zbog otkrivanja pokušaja hrvatskih predstavnika da utječu na izvještavanje slovenske medijske kuće o aktivnostima hrvatske obavještajne službe", navodi u komentaru situacije slovenski predsjednik Vlade pa nastavlja:

"To su ozbiljne izjave koje zahtijevaju odgovarajuća objašnjenja. Stoga će Ministarstvo vanjskih poslova pozvati hrvatskog veleposlanika u Ljubljanu na razgovor i obratiti se slovenskom veleposlaniku u Zagrebu. Ovim povodom sazvao sam i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u javnosti se sve pojavilo nakon što je slovenska televizijska postaja POP-TV uzdrmala objavom o tome da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala utjecati na njihovo uredništvo kako ne bi objavilo otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži stoje hrvatske obavještajne službe. Niz slovenskih političara odlučio je to komentirati, u prvom redu iz stranke Socijalnih demokrata (SD).

Optužbe o utjecaju na slovenske medije je odbacila Vlada, ali i SOA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo već ranije naveli, SOA ne komentira medijske spekulacije, ali vas izvješćujemo da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Republiku Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država", stoji u odgovoru SOA-e.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike