podržava referendum / Predsjednica razljutila manjine: za RTL oštro reagirao i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin

Predsjednica razljutila manjine – podržala raspisivanje referenduma koji bi im ograničio prava. Krši li time Ustav, uživo odgovara Furio Radin

2.6.2018.
18:45
VOYO logo

Potpisa ima dovoljno, a volja naroda za promjenama mora se poštivati – stav je Predsjednice Republike o raspisivanju referenduma inicijative Narod odlučuje. Referenduma kojim bi se, uz izmjene izbornog zakona, ograničila i prava nacionalnih manjina u Saboru. 

Očekivano, Kolinda Grabar Kitarović svojom izjavom iz Osijeka -  naljutila je predstavnike manjina, ali i začudila neke ustavne stručnjake. Smatraju da predsjednica svojom izjavom krši ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvažnim koracima predsjednica je iz svog izmještenog Ureda referendumsko pitanje na kratko zaobišla:

"Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj je st da se držim preporuka Venecijanske komisije i da se ne miješam u referendume", ali je već u sljedećoj rečenici 
o referendumu Narod odlučuje poslala jasnu poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj apsolutni i čvrsti stav je da se mora poštovati volja naroda u ovom slučaju, koliko je meni poznato skupljeno je dovoljno potpisa za referendum, posebno je bitno za nas političare za nas državnike upravo da uključimo tu volju naroda. Ja bih voljela da volja naroda bude uključena i u druge sfere života."

Među ključnim promjenama su smanjivanje broja zastupnika u Saboru, pa tako i manjinaca, tri preferencijska glasa, niži prag, dopisno i elektronsko glasovanje, ali onemogućavanje zastupnika nacionalnih manjina da glasuju o proračunu i povjerenju Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz SDSS-a zato poručuju da je poruka predsjednice zbunjujuća, ali i zabrinjavajuća:

"Takav način miješanja koji se ogleda u ovoj izjavi bojimo se da bi mogao biti doživljen kao podilaženje najnižim strastima kojih je bilo za vrijeme kampanje referendumske i za vrijeme samoga skupljanja potpisa, a koji su se ogledali u širenju antimanjinskih stavova BLIC Onaj tko između sebe i volje naroda nema Ustava i nema zakona otvara vrata nečemu što se ne da kontrolirati i što može biti veoma opasno", poručio je Milorad Pupovac (SDSS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj stav na istom tragu u nekoliko je navrata ponovio premijer:

"Imam dojam da žele napraviti zastupnike manjina s invaliditetom. Ja sam jako protiv toga i borit ćemo se protiv takvih diskriminirajućih trendova koji su ustvari katastrofalne za jedno društvo, retrogradni, vuku nas desetljećima nazad", izjavio je premijer Plenković dan ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako diranje u prava manjina po meni s obzirom na stečena prava nije u skladu sa Ustavom i ne vidim kako bi uopće o tome se moglo odlučivati na referendumu I zato mislim da je takva vrsta pitanja kompletno promašena, čak neodgovorna", izjavio je krajem svibnja.

Upravo suprotna je poruka predsjednice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito su građani davanjem svojih potpisa za ovaj referendum pokazali da žele promjene, da se na neki način protrese politički život u Hrvatskoj i političke elite i isto tako pokazale su svoju želju za izmjenama izbornog zakona koje su sasvim legitimne." Iz inicijative Narod odlučuje zasada nisu komentirali poruku predsjednice, a čeka se i da skupljene potpise predaju na provjeru.

Posebno oštro na predsjedničinu izjavu reagirao je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, a intervju možete pogledati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo