'ne uživa njezino povjerenje' / Predsjednica potpisala smjenu šefa SOA-e i iznenadila Oreškovića

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Odluku je poslala na supotpis premijeru Tihomiru Oreškoviću

5.2.2016.
17:18
VOYO logo

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić razriješen je svoje dužnosti. I to, čini se, bez znanja premijera Tihomira Oreškovića, koji razrješenje, da bi bilo valjano, mora supotpisati.

Iz Vlade neslužbeno saznajemo da je premijer primio rješenje, a odluku hoće li ga smijeniti ili ne, donijet će idući tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Lozančić ostaje bez funkcije /

Politička smjena: SOA prisluškivala Mamića, pa 'usput' ozvučila i Grabar Kitarović?

Image
Lozančić ostaje bez funkcije /

Politička smjena: SOA prisluškivala Mamića, pa 'usput' ozvučila i Grabar Kitarović?

Dok je premijer Tihomir Orešković držao presicu u Banskim dvorima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

"Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje. Predsjednica je potpisala i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a", navodi se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke je poslala u Vladu baš u trenutku dok je premijer Orešković držao konferenciju za novinare i sasvim drukčije komentirao pitanje promjene čelnika tajne službe.

"U vezi gospodina Lozančića - to ćemo predsjednica i ja zajedno odlučiti kada je pravo vrijeme za ikakve promjene u vezi s direktorom SOA-e", tvrdio je Orešković na presici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Lozančić je u četvrtak bio na sastanku u Banskim dvorima s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Zadržao se dva sata, a potom bez izjave napustio Vladu.

Posljednjih dana mediji su nagađali kako će predsjednica i premijer pokrenut proces smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića jer je navodno prisluškivao šeficu države bez da ju je upozorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su službe, kada su otkrile da prisluškivana osoba kontaktira s osobom iz prve kategorije štićenih, morale odmah upozoriti, na Pantovčaku tvrde da Lozančić to nije učinio, te je tako predsjednicu praktički još mjesecima neizravno nadzirao. 

Lozančić je, navodno, sve prijavio predsjednici tek nekoliko mjeseci poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno 'materijala' koji su predani DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo