'NEDOSTAJE STRUKTURNIH REFORMI' /

Predsjednica nije nimalo oduševljena izvješćem Europske komisije: 'Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Europska komisija je u izvješću objavljenom u srijedu navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale

8.3.2018.
11:42
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u četvrtak da je izvješće Europske komisije za Hrvatsku potvrdilo kako Hrvatska zaostaje i ne razvija se dinamikom koja bi joj omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena.

Predsjednica u izjavi ističe kako to potvrđuje ono čega smo već duže vrijeme svjesni. "Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji", navela je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se, napominje predsjednica, naglašavaju problemi koje i ona naglašava već neko vrijeme: nedostatak strukturnih reformi, slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva, potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme, te neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta.

To su, kazala je, samo neki od kroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ako ih zaista i iskreno želimo riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme, istaknula je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo