Akcija Plitvice / Predsjednica na 27. obljetnici Krvavog Uskrsa: 'Plitvička pobjeda bila je početak pobjedonosne borbe za slobodu'

Image
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

'Prerano ugašen život Josipa Jovića postao je trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata', rekao je ministar Božinović u ime Vlade

31.3.2018.
14:36
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na Plitvicama, na mjestu pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića u akciji oslobađanja prije 27 godina okupiranog dijela teritorija Republike Hrvatske od snaga velikosrpske agresije, istaknula da je plitvička pobjeda bila početak naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost.

Na komemorativnom skupu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na spomenik Josipu Joviću položili su predsjednica Grabar- Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, te ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položili i svijeće zapalili i izaslanstva udruga osloboditeljskih ratnih postrojbi te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazivši ponos što ovom komemoracijom obnavljamo uspomenu na taj veliki dan koji hrvatski narod čuva u sjećanju kao „Krvavi Uskrs“, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da se „komemorirajući Josipovu pogibiju na osobit način sjećamo svih žrtava i svih njihovih obitelji, jer i njima dugujemo osobitu zahvalnost, kao i obiteljima nestalih, koje zaslužuju željeni spokoj“.

Predsjednica je plitvičku pobjedu nazvala početkom naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost, pod odlučnim vodstvom i prema viziji prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te je poželjela neka nam vječno živi naša voljena Republika Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša jedina i trajna zadaća je stvaranje uvijek bolje Hrvatske, rekla je predsjednica i pozvala da se upitamo kako i koliko mi danas svjedočimo svoju ljubav i brigu za Hrvatsku, čime branimo njenu slobodu, ponos i čast, koje moramo naći u vrlo konkretnim sadržajima - gospodarskom  napretku, socijalnoj pravednosti, političkoj kulturi i moralnim vrlinama, rekla je Grabar Kitarović i pozvala sve da se u povodu Uskrsa upitamo o smislu života koji opravdava sve napore da bi naša Hrvatska bila prostor života, nade, svjetla i dobra.

U ime Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se prisjetio akcije i zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima i svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu domovini, te je u ime premijera Andreja Plenkovića rekao da je prerano ugašen život Josipa Jovića postao trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj osjećaj poštovanja prema Josipu Joviću i njegovim suborcima treba prenositi na nove naraštaje, kao i sjećanje na doprinos specijalne policije, tada i u akcijama koje su uslijedile. U njima su pokazali jedinstvo i odlučnost, izvrsnost, koju dokazuju sustavno i danas, kao i drugi rodovi hrvatske policije, rekao je Božinović i najavio bolje uvjete rada i plaće za današnju policiju, sukladno težini njihovog posla.

Svjesni naše ključne uloge za sigurnost Hrvatske, u obuci sudjelujemo s najboljim svjetskim policijama i službama, a zbog prirode današnjih prijetnji, snažimo međunarodne veze. Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti s ciljem razvijanja moderne proaktivne policije za 21 stoljeće, koja će znati odgovoriti svim ugrozama, nelegalnim migracijama, kibernetičkom i organiziranom kriminalu ili terorizmu, rekao je Božinović i najavio da će ove godine prvi put policija u sustav primiti čak 600 novih i mladih policajki i policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime sudionika akcije "Plitvice" iz Udruge ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, Vlado Marić podsjetio je na akciju koja se održala na današnji dan 1991. godine te opisao i politička zbivanja koja su akciji prethodila.

"Gospodo, kod ovog spomen-obilježja pred vama stoji generacija ratnih veterana iz 1990. te i početka 1991. godine, prvih čuvara hrvatskih vrednota. Također stoje i danas aktivni pripadnici ATJ Lučko što je posebnost, jer oni nastavljaju u miru kontinuitet i čuvaju tradiciju ratnih pripadnika ATJ Lučko. Nadam se da nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, nelogičnostima, lažnim prorocima i svemu onome što su generacije prije morale prolaziti. Ulažimo u njih i čuvajmo taj potencijal svi zajedno, jer svaka nebriga može uzdrmati temelje krvlju stvorene Republike Hrvatske", rekao je Marić te dodao da je njihov glas uvijek glas istine, pravde, razuma i da će tako zauvijek i ostati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo