NAKON APSURDNIH KAZNI I ŽESTOKIH KRITIKA POREZNICI DOBILI NOVE UPUTE IZ MINISTARSTVA: / 'Odsad ćete raditi ovako'

Image
Foto: PIXSELL

Porezna uprava nedavno je s 10.

12.12.2017.
7:41
PIXSELL
VOYO logo

Boraveći jučer u Bjelovaru, gdje je na dva dana premjestila svoj Ured, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je oštru kritiku Poreznoj upravi zbog velikih kazni kojima kažnjava obrtnike i poduzetnike.

Image
PREDSJEDNICA: /

'Porezna uprava ne treba biti represivni aparat, ona obeshrabruje ljude'

Image
PREDSJEDNICA: /

'Porezna uprava ne treba biti represivni aparat, ona obeshrabruje ljude'

"Porezna uprava ne smije biti represivni aparat koji drakonskim kaznama guši obrtnike i poduzetnike, nego ih treba educirati i ohrabrivati", kazala je predsjednica vjerojatno potaknuta konkretnim slučajem u kojem je nedavno jedna obrtnica kažnjena s 10.000 kuna jer je umjesto malog, napisala svoj poslovni prostor velikim slovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić ne podržava drastično kažnjavanje

Porezna uprava je samo zbog toga što je na računu pisalo P1 umjesto p1, kako inače stoji u bazi Porezne uprave, utvrdila da prostor nije prijavljen te kaznila obrtnicu. Kazne za ovakve prekršaj u rasponu su od 10 do 300 tisuća kuna.

Povodom tog slučaja prošlog je tjedna reagirao i sam ministar financija Zdravko Marić u čijem je resoru Porezna uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nesrazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Ne podržavam kažnjavanje pogrešno napisanog malog i velikog slova. Tijekom ove godine obavljeno je više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no pristup gdje se nekog kažnjava zbog pogrešnog iskaza u smislu velikog ili malog slova, zasigurno ne podržavam", kazao je ministar Marić.

"Kažnjavanje ne smije biti svrha samo po sebi"

Slijedom istog slučaja, piše Jutarnji list, prošlog je tjedna održana videokonferencija ravnatelja Porezne uprave i pomoćnika ministra financija Zdravka Zrinušića s svim pročelnicima svih poreznih uprava na kojem je rečeno da se zbog sitnih prekršaja i propusta poduzetnici ne bi trebali kažnjavati. Zrinušić je kazao da će svim područnim uredima ponovno poslati upute o načinu postupanja kada se utvrde manji prekršaji poput sitnog viška u blagajni te u slučajevima kada poduzetnici nisu recidivisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uistinu nije smisao da na temelju velikog i malog slova radimo postupke koji ne održavaju bit djela. Pitanje je je li netko recidivist, kakav je njegov način rada, radi li na crno... Sada ćemo tu uputu i formalno poslati na teren jer i prema Općem poreznom zakonu, za bagatelna djela mogu se izricati niže kazne", izjavio je pomoćnik ministra financija dodavši da kažnjavanje ne smije biti svrha samo po sebi te da poreznici žele biti partneri poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo