PREDSJEDNICA GUBI POTPORU, A PREMIJEROV REJTING SE POTPUNO URUŠIO: / Istraživanje pokazalo katastrofu za Plenkovića

Image
Foto: Pixsell

Stigao je novi Crobarometar Nove TV

23.6.2018.
20:14
Pixsell
VOYO logo

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, prema novom Crobarometru Nove TV, podržava 46 posto birača, a ne podržava je njih 45 posto. To je novi pad potpore za Grabar Kitarović koji ne staje posljednjih pet mjeseci. U svibnju ju je, recimo, podržavalo 48 posto, a 40 posto nije, što znači da je broj onih koji je ne podupiru u samo mjesec dana skočio za pet postotnih bodova.

Inače, ako se sjetimo, recimo, veljače, kad je rad Grabar Kitarović odobravalo 57 posto ispitanika, a nije njih 37 posto, dolazimo do pada podrške od 11 postotnih bodova u 3 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ MOŽE BAREM MALO ODAHNUTI: /

HDZ raste nakon dugih šest mjeseci, Živi zid prvi put pada

Image
PLENKOVIĆ MOŽE BAREM MALO ODAHNUTI: /

HDZ raste nakon dugih šest mjeseci, Živi zid prvi put pada

Predsjednicu podržavaju HDZ-ovi birači

Ipak, predsjednica još uvijek stoji super kod HDZ-ovih birača, kod njih može računati na 80 posto potpore. Sljedeći po redu koji je podržavaju su birači Mosta s 53 posto, birači Živog zida s 40 posto te SDP-ovi s 25 posto.

Predsjednica je ipak i dalje najpopularnija, no i tu bilježi ozbiljan pad. Pozitivan dojam o njoj ima 59 posto birača, što je u odnosu na svibanj pad od 4 postotna boda (tada je imala 63 posto), a negativan 33 posto, što je skok od dva postotna boda (tada je imala 31 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je za nju možda još malo alarmantnija ako se brojke usporede s podrškom predsjedniku prije nje, Ivi Josipoviću, koji je u istom razdoblju mandata imao 71 posto podrške građana, dok je njih 81 posto o njemu imalo pozitivan dojam.

Image

Podrška radu predsjedsjednice

Najlošiji Plenkovićev rejting dosad

Po popularnosti na drugom je mjestu Ivan Vilibor Sinčić, no i on gubi podršku već peti mjesec za redom. O šefu Živog zida pozitivan dojam ima 46 posto (u svibnju je bio na 49 posto), a negativan 39 posto birača (u svibnju 38 posto). Božo Petrov je pozitivan za 44 posto birača, a negativan za njih 42 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodinu Plenkoviću također ne ide; o njemu pozitivan dojam trenutno ima 35 posto birača, što je pad od 6 postotna boda u odnosu na 41 posto iz svibnja, dok ga negativno vidi njih 54 posto, što je skok od 4 postotna boda u mjesec dana. Inače, to mu je apsolutno najlošiji rejting dosad, budući da dosad ni jednom nije padao ispod 40 posto.

Image
Foto: Nova TV

Plenković, Petrov i Bernardić ne stoje baš najbolje

Ni Bernardić ne stoji dobro

Ni Bernardić ne stoji dobro: o njemu negativan dojam ima 54 posto građana, identično kao i o Plenkoviću, dok ga pozitivno vidi 25 posto birača, što je ipak dosta lošije od premijera. Bernardiću je ovo dosad drugi najlošiji rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod HDZ-ovih birača predsjednica je i dalje najpopularnija, s potporom od 88 posto, zatim dolazi Plenković s 87 posto, a treći je Milan Bandić sa 64 posto glasova. SDP-ovim biračima najviše se dopada Anka Mrak Taritaš, s potporom od 75 posto, potom Davor Bernardić, s 55 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić kojeg 49 posto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Kod Birača Živog zida vodeći je Ivan Vilibor Sinčić, s potporom od 81 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović, s potporom od 55 posto, a na trećem mjestu, s istom potporom od 47 posto, su Bandić i Petrov. Mostovi birači izabrali bi Božu Petrova s 88 posto, zatim Grabar-Kitarović, s potporom od 74 posto te Ivana Vilibora Sinčića, s potporom od 53 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu, na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo