RTL POMAŽE DJECI /

Predivno prijateljstvo dječaka i terapijske labradorice: 'Volim Gabi puno. Ona je dobra prema meni i ja se onda smirim'

Image
Foto: Jasmina Kern

'Glavna motivacija za dolazak kod psihologinje Lidije u SUVAG-u mu je bila Gabi. On nju doživljava kao prijateljicu i on nju zaista voli i veseli joj se'

20.11.2021.
14:18
Jasmina Kern
VOYO logo

"Volim Gabi puno. Puno mi ona znači. Lijepo mi je kad idem kod psihologinje Lidije u SUVAG jer je Gabi tamo. Ja Gabi volim zato što je dobra prema meni i ja se onda smirim", rekao nam je osmogodišnji Domagoj kojemu je Gabi najbolja prijateljica.

Naime, Domagoj je dijete koje već drugu godinu pohađa zagrebački SUVAG zbog poremećaja razumijevanja i komunikacije. Gabi je terapijski pas, labradorica koja svojim malenim prijateljima s govorno-jezičnim teškoćama i oštećenjem sluha pomaže u što uspješnijoj integralnoj (re)habilitaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagojeva majka Jasmina Kern ispričala nam je kako su se njih dvoje upoznali: "Bilo je to kada je Domagoj krenuo u prvi razred. Uopće ga nije bilo strah. S obzirom na to da je Domagoj dijete koje jako voli životinje, odmah ju je prihvatio." Dodaje kako i oni kod kuće imaju psa. 

Image
Foto: Jasmina Kern

Izvor: Jasmina Kern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gabi Domagoju znači zaista jako puno", priča nam Jasmina i naglašava kako je Domagoj često bio usamljen i razdražljiv, ali kako ga je Gabi u takvim situacijama bila jedina koja ga je mogla smiriti:

"Glavna motivacija za dolazak kod psihologinje Lidije mu je bila Gabi. On nju doživljava kao prijateljicu i on nju zaista voli i veseli joj se. Puno situacija je bilo kada je recimo on bio usamljen, razdražljiv iz nekog razloga, a onda kada bi došao kod Gabi onda bi se smirio." 

Dodaje kako ga upravo zbog nje nije bilo strah ići kod psihologinje.

Image
RTL POMAŽE DJECI /

'Budi mi prijatelj': Pokažite veliko srce i omogućite da labradorica Gabi pomaže u terapiji malenim korisnicima SUVAG-a

Image
RTL POMAŽE DJECI /

'Budi mi prijatelj': Pokažite veliko srce i omogućite da labradorica Gabi pomaže u terapiji malenim korisnicima SUVAG-a

'Otkako je s njom, postao je nježniji'

Gabi mu pomaže u razvoju emotivnih komponenti, kaže Domagojeva mama Jasmina. Otkako je s njom posto je nježniji: "Čim ju vidi se razveseli, odmah ju draga, igra se s njom." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako u radu s profesionalcima u SUVAG-u i s Gabi na Domagoju vidi veliki napredak te kako se on veseli ići u školu zbog nje: "On je s Gabi dvije godine, a napredak se izuzetno vidi."

Image
Foto: Jasmina Kern

Izvor: Jasmina Kern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zamisliti život bez Gabi. Uz nju se naučio osjećaju nježnosti. Pustila sam mu spot na RTL-u s Gabi, on je bio oduševljen, vikao je: 'Evo Gabi', baš je bio sretan", kaže nam Jasmina. 

'Nije baš dobro slagao rečenice'

Da Domagoj ima poremećaj komunikacija i razumijevanja, shvatila je dok je još bio mali, s neke dvije, tri godine: "Uočila sam da njegovi vršnjaci imao puno razvijeniju komunikaciju nego on. I onda smo ga odveli u SUVAG, tako da je tamo išao i u vrtić, a sada evo i u školu. Napredak se vidi, a tada, u usporedbi s drugom djecom, nije mi baš dobro slagao rečenice, nije bio pričljiv i uvijek je nekako bio zatvoreniji." 

Kaže kako im je bilo teško jer "kada djeca imaju nekakav problem, nekakve poteškoće u razvoju, njima je to teško objasniti." 

Oni doma imaju psa, malu maltezericu s kojom Domagoj ima potpuno drugačiji odnos od kad je razvio prijateljstvo s Gabi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jasmina Kern

Izvor: Jasmina Kern.

Treba nam vaša pomoć

Započela je još jedna humanitarna kampanja "Budi mi prijatelj" tijekom koje udruga "RTL pomaže djeci" prikuplja donacije koje će pomoći u realizaciji projekata diljem Hrvatske, a kojima je cilj onim najmlađima osigurati zdravije i sretnije dječje dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ovogodišnjih projekata je i onaj u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govoraSUVAG kojoj su potrebna sredstva za nabavu i školovanje terapijskog psa, labradorice Gabi, koja bi malenim korisnicima s govorno-jezičnim teškoćama i oštećenjem sluha pomogla u što uspješnijoj integralnoj (re)habilitaciji.

Cilj terapije potpomognute psom je poboljšati tjelesno, emocionalno, socijalno, bihevioralno i kognitivno funkcioniranje djece s teškoćama u razvoju, a koristi stečene terapijom uz pomoć psa brojne su i od iznimnog su značaja jer utječu, između ostalog, na prevenciju različitih bolesti, poboljšanje zdravstvenog stanja i uspješan razvoj djece.

Tijekom terapije u kojoj, uz terapeuta, sudjeluje i pas zapažena je značajna uloga psa kao motivatora djece u njihovu sudjelovanju u rehabilitacijskim aktivnostima, ali i uloga u smanjenju stresa i anksioznosti jer ovi četvernožni terapijski pomagači na djecu djeluju smirujuće, opuštajuće i blagotvorno. Uz to, u rehabilitaciji govora, jezika i slušanja pas pomagač ima značajnu ulogu u jačanju socijalnih i komunikacijskih vještina, vještina izražavanja te čitalačkih vještina.

Uključite se u našu kampanju „Budi mi prijatelj“ pozivom na broj 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om), direktnom uplatom na donacijski žiro-račun Udruge HR6724070001500331700 ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice UDRUGE

Svojim donacijama omogućite da terapijska labradorica Gabi pomaže malenim korisnicima Poliklinike SUVAG te da u njezinu društvu budu nasmijaniji, motiviraniji i sretniji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo