200 kuna dara / Pred same izbore Vlada će najsiromašnijima početi plaćati račune za struju: ostalima neće poskupjeti

Pred same izbore Vlada će najsiromašnijim građanima početi plaćati račune za struju. Od početka listopada korisnici socijalne pomoći mogu početi podizati svoje mjesečne vaučere sa kojima će u iznosu od 200 kuna moći platiti račun za električnu energiju. Distributeri struje su još jednom potvrdili da ovaj dar najsiromašnijima neće poskupjeti račune ostalim građanima

14.9.2015.
18:42
VOYO logo

Vlada i tri operatera sporazum su ovjerili potpisom. 200 kuna dara za struju, i to svaki mjesec. 

Dobit će ih 125 tisuća građana koji dobivaju minimalnu socijalnu naknadu ili osobnu invalidninu. Premijer smatra da će od sada lakše živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ne moraju tijekom najhladnijih mjeseci brinuti da će sada biti iskopčani. Postoji jedan broj naših ljudi koji su tako ekonomski izloženi koji imaju tako male prihode, koji su na socijalnoj pomoći i koji su invalidi", rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Procedura je sljedeća - Vlada će FINI do 1. listopada dostaviti popis  korisnika pomoći. Od tada svi oni mogu u Centrima za socijalnu skrb podigniti mjesečni vaučer od 200 kuna. S njim odlaze na najbliži šalter FINE i plaćaju mjesečni račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji zbog bilo kojeg razloga neće moći doći po vaučer, ili zbog stupnja invalidnosti ili nečeg drugog, centar će to na ime korisnika izdati to. I ostavili smo mogućnost da centar čak izvrši i uplatu u njihovo ime", pojasnila je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike.

Ako je mjesečni račun veći od 200 kuna, ostatak se može platiti novcem ili ta razlika ostaje vođena kao dug. Ako je mjesečni račun manji od 200 kuna, višak novca računa se kao pretplata koja se obračunava poslije s realnom potrošnjom struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj sporazum sam po sebi neće nikako utjecati na cijenu električne energije. Svi mi preuzeli smo na sebe da naše cijene ostaju jednake. Zbog uvođenja ovih mjera nema nikakve povišice cijena električne energije", naglasio je Robert Golob, predsjednik uprave GEN-I Zagreb d.o.o.

Vlada je naime, paketom energetskih zakona distributerima omogućila niže troškove, tako da računi ostaju isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kompenzacija je smanjenje troškova i liberalizacija koja im omogućuje da bez nekih poteškoća svojim znanjem i iskustvom mogu izkompenzirati svoje troškove", rekao je minsitar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vaučer od 200 kuna, poručuju iz Vlade, je trajna mjera pomoći najsiromašnijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo