PRED NAMA JE PRVI IZRAŽENIJI VAL TOPLINE: /

Slijede dva mokra i topla dana, a onda za vikend stiže nešto još gore od vrućine

Image
Foto: PIXSELL

Topla zračna masa iz sjeverne Afrike sadržavat će pustinjski pijesak, što bi ponovno moglo narušiti kvalitetu zraka u Hrvatskoj, ako se poveća broj lebdećih čestica

14.5.2020.
8:21
PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak nas očekuje djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te razmjerno toplo, prognozira DHMZ. Prijepodne mjestimične kiše ili pljuskova s grmljavinom bit će uglavnom u Dalmaciji i dijelu Like, moguće i u Slavoniji, a poslijepodne i navečer u ostalim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar poslijepodne će okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako, u Dalmaciji i vrlo jako jugo, koje će potkraj dana podno Velebita okrenuti na buru. Najviša dnevna temperatura od 23 do 28 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I u petak toplo uz moguću kišu

Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a u središnjim predjelima unutrašnjosti povremeno i prevladavajuće oblačno. Malo kiše može pasti na širem riječkom području, a navečer i na sjeverozapadu unutrašnjosti. Prijepodne vjetar uglavnom slab, a poslijepodne će zapuhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak. Na Jadranu umjereno, prijepodne i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 19 °C. Najviša dnevna uglavnom od 22 do 27 °C.

Image

Stiže afrička struja

Ipak, još toplije vrijeme nas čeka za vikend. Kako piše N1, pred nama je prvi izraženiji val topline iz sjeverne Afrike, odnosno, advekcija tople zračne mase iz sjeverne Afrike prema jugoistoku Europe. Rezultirat će to iznadprosječno visokim temperaturama. Ponegdje će biti vruće prvi put ove godine, i to najizglednije na istoku zemlje, gdje je 11. svibnja bilo visokih 29 stupnjeva, a u subotu bi moglo biti i stupanj - dva više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topla zračna masa iz sjeverne Afrike sadržavat će pustinjski pijesak, što bi ponovno moglo narušiti kvalitetu zraka u Hrvatskoj, ako se poveća broj lebdećih čestica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo