STRUČNJACI: CJEPIVO JE DJELOTVORNIJE / Preboljeli ste covid i mislite da ste sigurni od virusa? 'Nitko ne bi trebao razmišljati na krivi način'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ne postoji zdrava logika koja kaže bolje se razboljeti nego cijepiti. Prema svemu što znamo do danas, čini se da je cjepivo puno djelotvornije od infekcije'

16.11.2021.
16:52
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Mnogi smatraju da su preboljenjem bolesti uzrokovane koronavirusom u potpunosti sigurni od virusa. Ipak, stručnjaci su pojasnili zašto prirodno stečeni imunitet nije jednako jak kao i cjepivo protiv koronavirusa.

"Problem s prirodno stečenim imunitetom je što nije jak kao cjepivo i što nakon nekog vremena jako slabi i tada se možete zaraziti ponovo ako niste cijepljeni“, pojasnila je za portal Ordinacija.hr profesorica medicine dr. Taison Bell. S njom su se složili i njeni brojni kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Teško je, imamo i mlade osobe koje umiru'

"Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan da se othrvamo infekciji je sasvim nerealno, ali i jako opasno", naglasio je dr. Keri Althoff, profesor epidemiologije. “Teško je, imamo osobe koje su u rizičnoj skupini i mogu dobiti teži oblik bolesti, ali imamo i mlade, zdrave osobe koje umiru“, dodao je.

Image
OGROMAN IZNOS /

Konačno su izračunali: Znate li koliko je koronavirus od početka epidemije koštao Hrvatsku?

Image
OGROMAN IZNOS /

Konačno su izračunali: Znate li koliko je koronavirus od početka epidemije koštao Hrvatsku?

Protivnici cijepljenja kao glavni argument navode da ih upravo prirodni imunitet štiti, ali ne samo njih, već i ljude oko njih. Imunitet krda će se vjerojatno stvoriti, te će uz pomoć cjepiva sigurno štititi od hospitalizacija, ali i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica Bell pak ističe da je priroda virusa takva da dolazi u ciklusima, pa kada dođe drugi val virusa, a osoba je izgubila imunitet, ona ostaje bez ikakve zaštite.

“Ne postoji zdrava logika koja kaže bolje se razboljeti nego cijepiti. Prema svemu što znamo do danas, čini se da je cjepivo puno djelotvornije od infekcije, a i sigurnije, pa nitko ne bi trebao razmišljati na krivi način“, kazao je Forman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike