je li ovo moguće? /

Pravosuđe na hrvatski način: direktori optuženi za milijunske malverzacije prije 20 godina - još nema presude

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ako Vrhovni sud usvoji žalbu tužitelja pa ukine oslobođajuću presudu i naloži novo suđenje, postoji mogućnost da za velik dio optužnice dođe do zastare

8.3.2018.
8:15
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Više od 20 godina od spornih događaja, još nema pravomoćne presude protiv nekadašnjih čelnika koprivničkog Telekomunikacijskog centra (današnji HT) i njihovih poslovnih partnera, koji se terete za gospodarske zloporabe teške 4,2 milijuna kuna, piše Podravski.hr.

Direktoru TKC-a Željku Pintaru, njegovim suradnicima Ivanu Lažeti, Tihomiru Vanđiji i Andriji Tomašeku te poduzetnicima Željku Palkoviću i Josipu Dolencu dvaput se sudilo i dvaput su oslobođeni. Prvi put Vrhovni sud RH nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva ukida presudu i cijeli postupak vraća na početak, ali i u ponovljenom postupku opet isto – nije dokazana krivnja. Zato je ovih dana ŽDO u Varaždinu opet podnio žalbu Vrhovnom sudu protiv presude kojom su “šestorica optuženih hrvatskih državljana oslobođena optužbe za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalba je podnijeta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja jer je sud pogrešno zaključio kako nije dokazano da su optuženici počinili kaznena djela. U ovom predmetu već je ranije bila donesena presuda kojom je sud također oslobodio sve optuženike, ali je Vrhovni sud usvojio žalbu državnog odvjetnika i ukinuo presudu sa zaključkom da je neprihvatljiv stav suda prvog stupnja o tome kako nema dokaza da su počinjena kaznena djela iz optužnice te je potrebno s više pažnje cijeniti provedene dokaze, prije svega iskaze pojedinih svjedoka i nalaze vještaka. U ponovljenom postupku prvostupanjski sud, međutim, nije tako postupio, već je još jednom neosnovano oslobodio optuženike optužbe", naveli su u Županijskom državnom odvjetništvu.
Prema optužnici, Pintar i njegovi pomagači još od 1997. godine od lokalnih su poduzetnika dogovarali radove za koprivnički TKC, a vrijednost posla naknadno je uvećavana aneksima ugovora. Osim toga, terete se i za izdavanje fiktivnih računa te angažiranje radnika TKC-a na poslovima koji su potom plaćeni kao da su ih izvodila vanjska poduzeća.

Ako Vrhovni sud još jednom usvoji žalbu tužitelja pa ukine oslobođajuću presudu i naloži novo suđenje na Županijskom sudu u Varaždinu, postoji mogućnost da za velik dio optužnice dođe do zastare. Bila bi to još jedna zvučna pljuska domaćem pravosuđu, piše Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo