PROFESOR ISTUKAO UČENIKE / 'Za nasilno ponašanje prema djeci nema opravdanja'; Sindikat: 'Sustav je zakazao'

Ne stišavaju se reakcije na vijest o profesoru koji je istukao dvojicu svojih učenika

6.12.2018.
19:19
VOYO logo

Iza vrata Tehničke škole u Čakovcu nastavljeno je policijsko ispitivanje, čeka se razgovor s profesorom, a iskaz policiji dat će i svi učenici razreda u kojem je tijekom školskog sata došlo do izbacivanja, pljuvanja, guranja i udaranja. Isprovocirani profesor nasrnuo je na dvojicu učenika, a još jučer u incident se uključilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Ministarstvo je zatražilo hitno očitovanje od škole, ono ga je dobilo danas u jutro. Ministarstvo je također ponudilo krizni tim za psihološko savjetovanje ukoliko škola to želi. I naravno prosvjetne inspekcija je danas izašla na teren i upravo ispituje stanje u školi i nakon toga ćemo znati nešto više", poručio je savjetnik za odnose s javnošću ministrice znanosti i obrazovanja Maro Alavanja.

Oko nasilja u školi pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je jasna: ''Nema opravdanja za nasilno ponašanje prema djeci, posebno ako ono dolazi od strane osoba koje su za svoj poziv odabrale odgoj i obrazovanje djece''. 

Takvo ponašanje osuđuje i Sindikat Preporod. Poručuju da je profesor postupio onako kako nije trebao, ali i upozoravaju da je sustav kažnjavanja u školama zakazao. ''Jedino što mi imamo za svoju zaštitu su pedagoške mjere. Te pedagoške mjere su neučinkovite. To vam je otprilike kao da kamilicom liječite karcinom. Svi pred tim zatvarmo oči. Učenici ponavljaju svoje prekršaje jer znaju da to mogu nekažnjeno raditi'', upozorava predsjednik sindikata zaposlenika u školstvu Preporod Željko Stipić.

No u odnosu odrasle osobe i djeteta, naglašava pravobraniteljica, dogovornost je uvijek veća kod odraslih: ''Odrasli su ti koji svojim ponašanjem moraju djeci pružiti primjer pa i u nekim izvanrednim situacijama kada su možda izloženi određenim provokacijama. Oni trebaju djeci ukazati kako takve situacije riješiti nenasilnim putem''.

U srednjoj školi u Čakovcu reakcija je bila nasilna. A iz sindikata podsjećaju da učitelji nisu samo krivci nego i žrtve, naime, kako je pobrojao Stipić: ''Imali smo u Rijeci udarenog kolegu od strane roditelja. Imali smo u Makarskoj probodenog kolegu nožem. Imali smo u Zagrebu razbijenu glavu kolegici u Prometnoj školi mjenjačem iz autobusa. Sve smo mi to već imali, bojim se da iz svega toga nismo izvukli pouke koje smo trebali''.

I u ovom slučaju profesora i učenike tek će trebati pomiriti, uz pomoć pedagoga i psihologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo