reakcija / Pravobraniteljica: 'Ured nije zaprimio nikakvu pritužbu u slučaju Lalovac'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga U ime obitelji zatražila je od Višnje Ljubičić da od dužnosnika SDP-a, DORH-a i udruge B.a.B.e. zatraži očitovanje o tome što su poduzeli u vezi s tvrdnjama Tončike Anastasije Lalovac

13.1.2017.
15:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo
Image
'reakcije su izostale' /

U ime obitelji traži od pravobraniteljice Ljubičić reagiranje u slučaju Lalovac

Image
'reakcije su izostale' /

U ime obitelji traži od pravobraniteljice Ljubičić reagiranje u slučaju Lalovac

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je izvijestila da nije zaprimila pritužbu u slučaju bivšeg ministra financija i saborskog zastupnika SDP-a Boris Lalovac, kojega je supruga optužila za obiteljsko nasilje.

Ljubičić u priopćenju ističe da ne može samostalno utvrđivati je li do nasilja došlo, ali ima nadležnost nadzirati ispravnost i učinkovitost postupanja onih tijela koja su ovlaštena postupati po pritužbama, što se prvenstveno odnosi na policiju i centre za socijalnu skrb, te da na svoju inicijativu može zatražiti očitovanje policije i državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovca je njegova supruga Tončika Anastazija, od koje se razvodi, optužila u emisiji "Bujica" da ju je više puta tukao, čak i kad je išla na kemoterapiju, zbog čega ga je prijavila policiji. U emisiji je puštena i audio snimka koja bi trebala potvrditi Lalovčevo verbalno zlostavljanje i prikazana fotografija modrica na tijelu za koje supruga tvrdi da joj je nanio Lalovac.

Udruga U ime obitelji zatražila je od Višnje Ljubičić da od dužnosnika SDP-a, DORH-a i udruge B.a.B.e. zatraži očitovanje o tome što su poduzeli u vezi s tvrdnjama Tončike Anastasije Lalovac da ju je suprug zlostavljao nakon što ih je o tome izvijestila i zatražila pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nije zaprimila pritužbu u konkretnom slučaju od supruge Lalovac, niti ima službenu informaciju je li prijava podnesena nadležnim tijelima tj. policiji ili državnom odvjetništvu. U tom smislu vrlo je nezahvalno upuštati se u raspravu o konkretnom slučaju", naglašava Ljubičić.

Obzirom na činjenicu da je Lalovac putem medija iznijela optužbe o obiteljskom nasilju, Ljubičić napominje da je njena tvrdnja postala javna te stoga postoji obveza nadležnih tijela da postupe sukladno postojećem pravnom okviru o suzbijanju nasilja u obitelji. Ukazala je na Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji koji precizno definira koje su obveze i ovlasti državnih tijela u takvim situacijama (policije i državnog odvjetništva). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovlasti Pravobraniteljice u takvim situacijama su jasne. Pravobraniteljica ne može samostalno utvrđivati je li do nasilja u obitelji došlo. No, Pravobraniteljica ima nadležnost nadzirati ispravnost i učinkovitost postupanja onih tijela koja su prema Protokolu ovlaštena postupati po pritužbama radi nasilja u obitelji, što se prvenstveno odnosi na policiju i centre za socijalnu skrb. Pravobraniteljica to učestalo radi onda kada joj se žrtve nasilja u obitelji prituže jer smatraju da ta tijela ne poštuju svoje obveze i time ugrožavaju učinkovitost zaštite od nasilja u obitelji", kaže se u priopćenju. 

Ljubičić poručuje da javne osobe imaju posebnu odgovornost te se od njih očekuje da svojim postupcima ni na koji način ne dovode u pitanje jamstva ravnopravnosti spolova, bez obzira radilo se o njihovim javnim nastupima ili ponašanju u sferi koja naizgled nije izložena oku javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga, kada se pojavi sumnja da su svojim ponašanjem povrijedili jamstva ravnopravnosti spolova, takve osobe moraju biti spremnije od ostalih građana i građanki tolerirati interes javnosti da nadležna tijela utvrde opravdanost takve sumnje", istaknula je.

"Temeljem informacija koje smo saznali iz javnosti, možemo na svoju inicijativu zatražiti očitovanje policije i državnog odvjetništva, obzirom na navode gđe. Lalovac da je prijavila nasilje policiji koja je prijavu proslijedila DORH-u", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo