PRAVOBRANITELJICA OČITALA BUKVICU MILANOVIĆU ZBOG IZJAVE O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU: / Nije imala lijepih riječi...

Image

'Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv ovoga duboko ukorijenjenog problema'

8.2.2021.
14:40
VOYO logo

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, izjavio da nije isto kada o seksualnom zlostavljanju govore glumice "koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara" i kada to rade "žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji", u prepirku s Milanovićem uključila se preko medija Sanja Sarnavka iz udruge Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava.

Sada je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, priopćenjem reagirala na Milanovićeve izjave, rekavši da je Milanović trebao upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ponovo svjedočimo tome da se u javnom prostoru olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja te njihove traume, i to propitkivanjem njihovih motiva i kredibiliteta. Na taj se način umanjuje duboko ukorijenjen i stalan društveni problem rodno uvjetovanog nasilja sa svim njegovim oblicima kao obrasca ustrajnog nasilja muškaraca nad ženama. Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv ovoga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore", rekla je.

Image
SARNAVKA OPET ODGOVORILA MILANOVIĆU: /

'Predsjednik ne razumije problem. Neka malo prouči literaturu'

Image
SARNAVKA OPET ODGOVORILA MILANOVIĆU: /

'Predsjednik ne razumije problem. Neka malo prouči literaturu'

Perpetuiranje rodnih stereotipa

"Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito Predsjednika Republike Hrvatske, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaku žrtvu, proživljena trauma ne zastarijeva, a samo je pitanje vlastitog osnaživanja žrtve i podrške koju ima, hoće li i kada prijaviti počinitelja ili će, kako veliki broj nažalost čini, traumu sama proživljavati dok će počinitelji proći nekažnjeno", stoji u priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo