Afera Hotmail / Pravni stručnjak: 'Ako je sve istina, Dalić je učinila teško kazneno djelo'; HOK ispituje i pro bono odvjetnike?

DORH je nepobitno utvrdio da je u aferi Hotmail evidentan sukob interesa

17.5.2018.
7:00
VOYO logo

Aferu Hotmail preuzeo je USKOK, ali po prijavi stranaka Slobodna Hrvatska i Živi Zid. Prema informacijama iz istrage Državno odvjetništvo u mailovima Martine Dalić i grupe Borg za sada nije našlo elemente kaznenog djela, što ne znači da neće. Naime, da bi bilo riječ o kaznenom dijelu mora postajati dokaz ili mail o svjesnoj namjeri i dogovoru da će pisanje Lex Agrokora savjetnici, odvjetnici i konzultanti kasnije naplatiti poslovima u Agrokoru. 

Takvog maila ili takvog dokaza za sada nema. Ali i DORH je nepobitno utvrdio da je u aferi Hotmail evidentan sukob interesa. Ali taj sukob interesa ne samo da nije kažnjiv nego čak i ne potpada pod Zakon o sprečavanju sukoba interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je zato u proceduru uputio amandman na Lex Agrokor po kojemu bi se Vladin povjerenik za Agrokor definirao kao državni dužnosnik koji potpada pod odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Doduše i taj Zakon predviđa kazne koje su deset puta manje od plaće Fabrisa Peruška i sto puta manje od mjesečnih naknada koje u Agrokoru imaju neki od članova grupe Borg. 

Slučaj Martine Dalić u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prvo su otvorili sami, a potom je stigla i prijava. Ako se postupak uopće pokrene eventualne sankcije ovisit će o tome je li bivša ministrica tek prekršila neka načela ili je pak napravila nešto gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za načela nema posebna sanckija, a za recimo zlouptrebu djelovanja, odnosno povredu članka 7. Zakona o  sprječavanju sukoba interesa je kazna od dvije tisuće do 40 tisuća kuna", rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. 

Priča s puno, puno većim ulogom i težinom paralelno se vodi na još jednoj adresi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Hotmail, doznajemo neslužbeno iz DORH-a, preuzima Uskok. S obzirom da je riječ o predmetu za koji je javnost iznimno zainteresirana glavni državni odvjetnik je zatražio da se posao odradi brzo, a u priču je uključena i policija. Na adresu državnog odvjetništva stigle su dvije kaznene prijave. Od stranke Slobodna Hrvatska te Živog zida. 

Tko bi od ekipe Borg i zašto mogao odgovarati upitali smo i profesora s Pravnog fakulteta Josipa Kregara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je ona to napravila s namjerom da se zaradi onda je učinila prilično teško kazneno djelo, ali čak i ako nije, ako je to napravila u namjeri da izvuče Agrokor iz krize, ali nedvoljno vodeći računa o tome da se drugi mogu okoristiti, olako misleći da drugi ne čine ništa loše, onda je isti odgovorna u kazneno pravnom smislu. Na koji način, koje je to djelo? Zloupotreba dužnosti i ovlaštenja", objasnio je Josip Kregar s Pravnog fakulteta.

Kvalificirani oblik tog djela, objašnjava, je stvaranje grupe koja u dogovoru to čini. 
A mailovi pokazuju da je grupa iz koje je proizišao povjerenik Ante Ramljak birala AlixPartners koji je kasnije birao njih, na čemu su dobro zaradili.

"Pravila su utvrdili oni kojima su pravila konvernirala. Postoji li tu kazneno djelo? I to bi se moglo iskonstruirati, ali ja ne znam koliki su dokazi za to da bi sumnja imala tu težinu! Koje je tu kazneno djelo? Isto zloupotreba ovlasti, odnosno ovdje bi se radilo o većem broju kaznenih djela protiv gospodarstva", dodaje Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A posla u aferi Hotmail ima i za Disciplinsku komisiju odvjetničke komore. Od Vlade čekaju odgovore na brojna pitanja. Pokušavaju utvrditi je li društvo Šavorić i partneri koje je, sudeći po mailovima, pisalo zakon posao radilo besplatno i u sukobu interesa. 

Sankcije za odvjetnike varijaru od onih najblažih poput ukora, do novčanih kazni sve do gubitka prava obavljanja odvjetnišva koje može biti u određenom rasponu, a isto tako i mjera bezuvjetnog gubitka prava na obavljanje odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo