osvrt / Plenković o aktualcu: 'Jalova, bezidejna, nemaštovita oporba lijepi nam etikete'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao glavu temu dana istaknuo je posjetu glavnog tajnika OECD-a te je najavio da će se javnosti predstaviti prvi ekonomski pregled Hrvatske koje je napravio OECD. Dva takva pregleda nužna su prije nego OECD donese odluka o članstvu Hrvatske u OECD-u

21.9.2023.
13:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o interventnoj pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije te uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Na počektu se osvrnuo na najvažnija politička zbivanja te podsjetio na probijanje druge cijevi tunela Učka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 1978. godine i prve cijevi, doživjeli smo probijanje i druge cijevi te do ljeta iduće godine prometovat će se i novom cijevi što je fantastično", rekao je premijer.

Istra će se timčetverotračnim autoputom, rekao je, povezati s ostatkom ceste. Izgradnja je koštala 200 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na to što je prošli vikend jedna od tri svjetske agencije za kreditni rejting S&P povećala rejting Hrvatske s BBB+ i izglede iz stabilnih pretvorila je u pozitivne. Time smo na korak do prerasla u najvišu razinu investicijskog rejtinga, A rejting.

O kontroli cijena

"Od ponedjeljka je na snazi naš paket mjera, osobito onaj koji se odnosi na kontrolu cijena 30-ak proizvoda. Vidimo i sami trend smanjenja cijena u trgovačkim lancima u nizu drugih proizvoda, upravo kako je bio i duh te ton razgovora s predstavnicima uprava trgovačkih lanaca s ciljem smanjenja cijene potrošačkih košarica za građne. Tu smo postigli dobar uspjeh", istaknuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da nema poremećaja u oskrbi i dostupnosti proizvoda.

Najavio je i da će banke povećavati kamatne stope na štednju,a da time neće povećavati kamatne stope na gotovinske i stambene kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aktualcu

Osvrnuo se i na aktualac u Saboru, na dnevnom redu su bili prijedlog Zakona o izbornim jedincima, aneks paketa poreznih zakona te paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

"A onda je to bila politika prigoda da raspravimo na demokratski način. Što se nas tiče - pokazali smo što činimo za gospodarstvo, građane, očuvanje standarda. S druge strane imali smo jalovu, bezidejnu, nemaštovitu opoziciju koja nastoji bez argumenata lijepiti etikete korupcije, izdajice ili veleizdajice. To su dva banalna okvira, a to je ukupno ponavljanje teze o korupciji i drugo je uporno i lažno ponavljanje teze o izdajama sve zbog parlamentarne većine u kojoj su i predstavnici manjina i to srpske manjine.
Umjesto da nude bilo kakva rješenja, niti jedne ideje i konkretnog rješenja", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svinjskoj kugi

Nastavio je da je glavna tema dana posjeta glavnog tajnika OECD-a te je najavio da će se javnosti predstaviti prvi ekonomski pregled Hrvatske koje je napravio OECD. Dva takva pregleda nužna su prije nego OECD donese odluka o članstvu Hrvatske u OECD-u.
Najavio je da će se donijeti i odluka o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo