RAT PLINARA /

Tomašević: 'U Plinari Zagreb ostaje više od 150.000 građana. Broj je veći od svih očekivanja'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

GPZO i dalje ostaje najveći opsrkbljivač plina u Zagrebu, kazao je zagrebački gradonačelnik

30.9.2024.
11:09
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare na temu opskrbe plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića.

Zagrepčani su mogli birati između dva dobavljača plina - Gradske plinare Zagreb i Međimurje-plina, a rok do kada su mogli predavati zahtjeve za ostanak u GPZO-u istekao je 27. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku presice gradonačelnik je podsjetio na cijelu prošlost situacije s plinarama i rekao - od sutra će svi koji nisu odlučili ostati u Gradskoj plinari Zagreb automatski protiv svoje volje, po odluci HERA-e, prijeći na opskrbu plinom od strane Međimurja-plina.

"Ključno je da odluka donesena protivno zakonu jer nije bilo natječaja. Zbog svega toga i dalje traje sudska bitka Gradske plinare da se ta situacija riješi i da se ospori HERA-ina odluka", istaknuo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BOJIM SE DEBAKLA' /

Navala na Plinaru Zagreb: 'Samo danas stigle su 4 vreće kuverti, 50.000 je neodgovorenih mailova'

Image
'BOJIM SE DEBAKLA' /

Navala na Plinaru Zagreb: 'Samo danas stigle su 4 vreće kuverti, 50.000 je neodgovorenih mailova'

Kazao je da se ciljalo da se tržišnom utakmicom zadrži 220 tisuća korisnika u odnosu na 290.000 kupaca koliko ih je bilo dotad.

"Zato što kod ovih preostalih 70.000 imamo dvije kategorije. Znači, 40.000 korisnika čine mikropotrošači, a radi se uglavnom o praznim stanovima. Oko 30.000 su kupci koji nisu uredni platiše. Konkretno to su kupci koji imaju dugovanja prema GPZO veća od 500 eura", objasnio je Tomašević te se osvrnuo na izjave koje su zadnjih dana davali gradski zastupnici.

"Informacija da je ostalo 30 posto građana u GPZO nije točna, a nije točno ni da je došlo 100 tisuća zahtjeva i da je samo 50 tisuća obrađeno. S tim informacijama su izašli oporbeni zastupnici, a to nije istina, ali me ne čudi od njih", kazao je Tomašević.

Veliki logistički pothvat

"Mogu reći da je u sustav HROTE-a već sad uploadano preko 150 tisuća građana koji su odlučili ostati. Broj je veći od svih očekivanja, znači veći od 50 posto, tako da će GPZO ostati i dalje najveći opskrbljivač plina u Zagrebu", kazao je gradonačelnik te istaknuo da je svih 150 tisuća zahtjeva obrađeno bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" U ovako kratkom roku osvojiti više od 50 posto tržišta i ostati najveći opskrbljivač je veliki uspjeh, veliki logistički pothvat. Cilj je bio zadržati većinu tržišta i najkvalitetniji dio tržišta i to smo uspjeli", naglasio je te je zahvalio građanima na povjerenju, a zahvalio je i zaposlenicima koji sudjeluju na obradi zahtjeva.

Na novinarsko pitanje kakvo je stanje što se tiče nabave plina, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj plin je kupljen i nema brige. Ovo je bila ponuda koju smo mogli garantirati do 1.10., a što će biti kasnije ovisit će o cijeni plina", kazao je Tomašević te istaknuo da razlika u cijeni plina između GPZO-a i Međimurje-plina na godišnjoj razini iznosi nekoliko eura.

Što se tiče onih koji prelaze na Međimurje-plin, a u pretplati su - njima će novac biti vraćen sukladno Zakonu, kazao je Tomašević.

Podsjetimo, na natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge za zagrebačko područje, HERA je ljetos odabrala Međimurje-plin, pa svi koji se nisu odlučili za GPZO od 1. listopada prelaze na opskrbu plinom u međimursku tvrtku. GPZO je protiv takve odluke HERA-e podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, a građanima ponudio cijenu plina za 10 centi po megavatsatu nižu od one Međimurje-plina.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo