sjednica vlade / Plenković o INA-i i odbijenici suda: 'Nastavljamo s promjenom modela upravljanja'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U uvodnom dijelu premijer o izborima u BiH, nafti za Srbiju, INA-i i Mađarima

13.10.2022.
12:08
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti, prvo na neformalni sastanak šefova država i Vlade EU-a u Pragu. Prije svega govorilo se o energetskoj krizi, a premijer je kazao da se očekuje uskoro finaliziranje prijedloga Europske komisije o plinu.

"Bila je to prigoda i da se osvrnemo na rezultate izbora u BiH. Hrvati su još jednom dovedeni u situaciju da ih ne predstavlja legitimni predstavnik u Predsjednštvu, ali su na drugim razinama rezultati vrlo dobri. Hrvatska je zadovoljna s prijedlozima EK o uvjetnom davanju statusa kandidata BiH. Pozdravili smo odluku visokog predstavnika koji je svojom odlukom popravio praznine koje su ostale od razgovora političkih stranaka", rekao je dodajući da je nastavak ustavne i izborne reforme jedno od ključnih pitanja kad je riječ o statusu kandidata BiH i dokumentu koji je Komisija uputila u raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojio je i susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Pragu, na Plenkovićev zahtjev, kako bi ga upozorio na sustav korporativnog upravljanja INA-om u svjetlu afere koja je, kaže, eskalirala.

"Model je loš i neodrživ, inače se ne bi ovakve situacije događale u sustavu kontrole", dodao je istaknuvši da se nastavlja s aktivnostima na promjeni modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao to što je švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za reviziju arbitraže o INA-i.

"Mi smo iskoristili pravo koje smo imali, podnijeli zahtjev za revizijom. Mi smo u tom kontekstu iznijeli sve argumente, no švicarski sud to nije prihvatio i dalje nastavljamo raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ugroze za Srbiju

Kad je riječ o paketu sankcija prema Rusiji i onom što je imalo najviše odjeka u javnosti - nafti za Srbiju, napomenuo je da ruska nafta ne može doći u Hrvatsku i ići prema Srbiji, ali može bilo koja druga.

"No bilo koja nafta koju Srbija želi, može ići. Nema nikakve ugroze za energetsku sigurnost Srbije, tako da i to riješimo", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na gospodarski rast Hrvatske napomenuvši da će on biti oko 6 posto, što je u skladu s očekivanjima Vlade.

"Jako je dobro da imamo revidirane prognoze gospodarskog rasta od strane MMF, koje su na 5,9 posto. To ide u prilog našoj tezi da ćemo imati i dobar treći kvartal. Očekujemo da gospodarski rast bude oko 6 posto što je više nego smo predviđali i što su agencije predviđale", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako su turistički rezultati ove godine impresivni što je utjecalo i na rast BDP-a dodajući da se Hrvatska sada može fokusirati na održivost turizma, kako je navedeno i u strategiji.

Najavio je da će u Saboruidući tjedan biti predstavljeno izvješće o radu Vlade te smjernice za rad do kraja mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo