OPLEO I PO PETROVU /

Plenković: 'Imamo opstrukciju od strane zlokobnog kršitelja Ustava'

'Tko neće biti je u jatu s kršiteljem Ustava. Ovi iz Možemo su mogli pročitati tekst sporazuma s Ukrajinom. Neka se drže svoje političke odgovornosti i neka se pokažu gdje stoje'

7.10.2024.
17:29
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a koja se održavala od 16 sati. Premijer je na početku izvjestio o čemu se raspravljalo na Predsjedništvu.

"Podcrtali smo da će rast BDP-a ove gdine biti 3.6 posto, a inflacija tri posto. Nikad nismo imali manju nezaposlenost u Hrvatskoj. Stanje gospodarstva je itekako dobro. Govorilo se o zakonu o strancima", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković: 'Očekujem da će hrvatski BDP na kraju ove godine biti na 78 posto razvoja EU-a'

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković: 'Očekujem da će hrvatski BDP na kraju ove godine biti na 78 posto razvoja EU-a'

Opstrukcija od strane kršitelja Ustava uoči dolaska Zelenskog

"Imamo ponovno opstrukciju od strane zlokobnog kršitelja Ustava. Sve ovo je pokušaj destabilizirati položaj koji imamo s našim saveznicima. I sve to uoči dolaska Volodimira Zelenskog u Dubrovnik. Riječ je o ozbiljnoj devijaciji od vanjskopolitičkog strategiji Vlade. To ne znači nikakvo uvlačenje Hrvatske u ratni sukob", kaže Plenković.

Ponovio je da slanje hrvatskih vojsnika u Njemački ne znači njihovo uvlačenje u sukob. Raspravljalo se i o poplavama u BiH te da je Hrvatska još za vikend donijela odluku o materijalnoj pomoći, a danas je dogovorena još jedna mjera materijalna pomoć, a spremna je pomoći opet. Dodao je da će se Vlada pobrinuti i za Podgoru te pomoći. Razgovaralo se i o izborima u BiH rekao je da je čestitao Čoviću. Najavio je otvaranje tvornice JBL u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga upitali koliko je neugodna situacija koja se događa s predsjednikom uoči samita.

"Ovo nije prvi put, strani političari ovo gledaju već dvije godine. Blokiranje pomoći, simboličnim od dva časnika, argumentira se slabašno i ne stoji. Njihova argumentacija ne stoji nego samo da bi bili protiv toga što radi Vlada. Oni koji nas gledaju iz daljega sve skeniraju i zapisuju. To je primjer političke nezrelosti i bilo bi dobro da širi krug ljudi bude svjestan ovoga. Koji je cilj ovo, a se izađe iz NATO-a ako je tako neka to kažu", kaže Plenković.

Gubitak članstva u NATO-u?

Premijer ostavlja mogućnost gubitka članstva u NATO savezu.

"Što je poruka svega ovoga? Kakva smo članica? Pouzdana? Kad nas netko gleda sa strane, Vlada želi doprinijeti, a jedan akter to onemogućava. Akter koji je kršio Ustav ove godine. To je ekipa koja ne želi dobro Hrvatskoj. Utječu na naš kredibilitet u Savezu", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je uvjeren da će oporba ipak biti za slanje vojnika u Njemačku.

"Tko neće biti je u jatu s kršiteljem Ustava. Ovi iz Možemo su mogli pročitati tekst sporazuma s Ukrajinom. Neka se drže svoje političke odgovornosti i neka se pokažu gdje stoje", oštar je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, hrvatske časnike sutra netko može odvesti u Ukrajinu ili bliže Ukrajini, glasilo je pirtanje novinara na što Plenković odgovara: "To je nemoguće, to nije u pitanju i to mogu govoriti samo potpuni analfabete koji se ni u što ne razumiju. Za tako nešto su potrebne odluke Sabora i zato idemo u Sabor. Ovo nije upućivanje u misije kao u ISAF ili KFOR, ovo je upućivanje u aktivnost zemlje saveznice Njemačke".

DOMINO vlast ili oporba?

Nakon što je spomenuto da MOST-ov Božo Petrov smatra da se to može dogoditi Plenkoivć je opleo po njemu.

"To su ekspert za ništa, pogotovo Petrov i dovode javnost u zabludu. Nisam ja siguran da on vjeruje u NATO. On je u politiku ušao relativno nedavno i nema veze niti s ulaskom Hrvatske u EU niti u NATO ", kaže Plenković.

Na pitanje je li Domino vlast ili oporba Plenković odgovara: "Pratimo njihovo glasanje u saboru, oni su glasali za.",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović i Plenković se žestoko izvrijeđali: Spominjali Putina, sociopate, Pinokija

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo