POZNATI PODUZETNIK O PREVIRANJIMA U UDRUZI: / 'Oni zadnji imaju pravo obrušavati se na HUP'; Počelo je prijavom za seksualno uznemiravanje...

Image

'Posebno mi se ne čini dobrim što do mene dolaze informacije oko potencijalnog osnivanja novih udruga, čime bi se uz Udrugu Glas poduzetnika i HUP, dodatno razvodnio glas poslodavaca',

22.1.2021.
18:50
VOYO logo

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ovih dana kulminiraju previranja započeta u proljeće prošle godine kada je zbog skandala i pod optužbama zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica smijenjen dotadašnji zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić. Ostavku su potom podnijeli i glavni direktor HUP-a Davor Majetić te predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Ljetos je izabrano novo vodstvo, a za predsjednika HUP-a izabran je Marin Pucar, čelni čovjek Podravke koji je, nažalost, preminuo prije dva tjedna.

Image
NEKOLIKO VELIKIH TVRTKI NAPUSTILO HUP, A ČINI SE DA ĆE IH BITI JOŠ: /

Okupljaju se oko Branka Roglića i osnivaju novu udrugu

Image
NEKOLIKO VELIKIH TVRTKI NAPUSTILO HUP, A ČINI SE DA ĆE IH BITI JOŠ: /

Okupljaju se oko Branka Roglića i osnivaju novu udrugu

Tenzije započele prijavom za seksualno uznemiravanje

Proteklih, pak, dana iz HUP-a se povuklo nekoliko velikih poslodavaca - Orbico Branka Roglića, koji je 1993. godine bio jedna od osnivača Udruge. HUP su također napustili Adris i Tehnomont, tvrtka kojoj je na čelu bivša predsjednica Udruge Gordana Deranja, a pridružila im se i Fortenova Grupa, odnosno nekadašnji Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovni dnevnik danas je objavio kako su tenzije u HUP-u započele prijavom 15 djelatnica protiv Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja, a nastavile se internim sukobima - od toga da je bivše vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijska izvješća HUP-a godinama nisu bila raspravljana na tijelima udruge. Roglić i Ante Vlahović iz Adris Grupe navodno će u ponedjeljak održati sastanak inicijativnog odbora za osnivanje nove udruge poslodavaca.

Podsjetimo, dio poslodavaca koji su prošle godine napustili HUP u međuvremenu su osnovali Udrugu Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

04.12.2017., Zagreb - U kongresnom centru Forum, u organizaciji HUP-a, odrzan tradicionalni susret poslodavaca. Branko Roglic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

'HUP je bio i ostat će udruga svih poslodavaca ove zemlje'

Danas je, pak, održana sjednica Vijeća članova HUP-a na kojoj je odlučeno da se raspišu izbori za predsjednika te Izvršni i Nadzorni odbor. Do tih izbora, za vršiteljicu dužnosti predsjednice Udruge izabrana je Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke - priopćeno je iz HUP-a.

"HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje. HUP je moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja pridonosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može pridonijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina", izjavila je danas Pulišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogli su mijenjati stvari iznutra ako su mislili da nisu dobre'

Na naš upit o tome kako komentiraju najavu osnivanja nove udruge poslodavaca, očekuju li da će ih napustiti još neki članovi te koliko ih sada ukupno okupljaju, iz HUP-a smo dobili odgovor glavnog direktora Damira Zorića.

"Iz udruge su nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge: Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica. Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Hrvatska udruga poslodavaca će iz ovoga izaći još jača, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, što je potvrdilo i današnje Vijeće članova. HUP broji više od 6000 članova koji zapošljavaju više od 270.000 zaposlenika što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtijeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Očekujem da ćemo još hrabrije zagovarati interese naših članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj", kazao je Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku Vijeću članova HUP-a u svjetlu aktualnih događaja dali su čelni ljudi Emmezete, Lider Medije, Infodoma, Algebre, Plive...

Image

15.10.2020., Zagreb - Damir Zoric, glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Nije korektno da se dojučerašnji čelnici obrušavaju na HUP'

Prošle godine iz članstva HUP-a istupio je i poduzetnik Saša Cvetojević. Njega smo zamolili da nam prokomentira aktualna previranja u toj udruzi poslodavaca. On smatra da od bivših čelnika HUP-a nije korektno da se obrušavaju na organizaciju koju su donedavno vodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dugogodišnjeg staža, izašao sam iz HUP-a prije nego što su izbile sve afere o kojima se pisalo prošle godine. Prošao sam mnoge instance, od predsjednika granske udruge, do člana Vijeća Članica i Skupštine HUP-a. Smatram kako nije korektno da se dojučerašnji čelnici javno obrušavaju na HUP kao organizaciju. Oni zadnji imaju pravo na to, s obzirom na to da su do jučer baš oni gradili HUP takvim kakav danas jest, odobravali izvješća i aktivno sudjelovali u najvišim tijelima donoseći mnoge odluke - od kojih neke očito nisu bile u potpunosti sukladne statutu, izraženoj volji mnogih granskih udruga ili su čak mogle biti i moralno dvojbene", kazao nam je Cvetojević.

Cvetojević se jednako kritički osvrnuo i na informaciju da bivši čelnici HUP-a namjeravaju osnovati novu udrugu poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno mi se ne čini dobrim što do mene dolaze informacije oko potencijalnog osnivanja novih udruga, čime bi se uz Udrugu Glas poduzetnika (UGP) i HUP, dodatno 'razvodnio' glas poslodavaca. Zanimljivo je što i neki, koji do sada nisu blagonaklono gledali na inicijativu UGP-a, te su osporavali UGP-u reprezentativnost - sada, kada više nisu u HUP-u, potežu takva pitanja", zaključio je Cvetojević.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo