prijeti mu 10 godina zatvora / Poznati poduzetnik lažnim studentskim ugovorima izvukao pola milijuna kuna iz tvrtke

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tužitelji Zorana Orozovića terete za utaju poreza, krivotvorenje isprave i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima je stekao znatnu dobit

11.6.2018.
20:50
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Varaždinski Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv 54-godišnjeg Zorana Orozovića, poznatog podravskog gospodarstvenika i vlasnika tvrtke za čišćenje Ekokem iz Starigrada kod Koprivnice, piše Podravski.hr. 

Orozovića se tereti za  gospodarski kriminal težak više od milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutkinja Božica Mišak potvrdila je optužnicu i predmet je u fazi delegiranja suca. Poznato je kako sudac koji je potvrđivao optužnicu ne može voditi predmet", rekao je glasnogovornik Županijskog suda Igor Pavlić. 

Tužitelji Zorana Orozovića terete za utaju poreza, krivotvorenje isprave i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima je stekao znatnu dobit. Orozović je, prema tužiteljima, kao direktor s računa tvrtke na privatni bankovni račun od siječnja 2011. do prosinca 2013. prebacio čak 680.000 kuna izravno oštetivši Ekokem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se između ostalog navodi i kako je od početka 2011. do kraja 2015. godine krivotvorio čak 77 ugovora o radu s 14 studenata, sve da bi uz njihovu pomoć oštetio državu za neplaćanje poreza. Kako ga optužnicom terete tužitelji, Orozović je “najprije angažirao dvoje zaposlenika društva da nađu studente kojima bi temeljem ugovora o djelu redovitih studenata društvo isplaćivalo novac za rad koji oni ne bi obavili”. Studenti su uplaćeni novac podizali i predavali Ekokemu.

Tim novcem, tvrde tužitelji, Orozović je plaćao dio plaća i prekovremenih sati zaposlenicima društva uz izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak. U spornim studentskim ugovorima navedeno je bilo da je posao uredno obavljen, što, smatra Odvjetništvo, nije bilo ni blizu istini. Da bi se plan i ostvario, ugovore je trebalo vratiti u dva studentska centra koji su, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, Ekokemu ispostavili račune, a koje je, stoji u optužnici, ta tvrtka i isplatila u iznosu većem od 500.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od tog iznosa, studentima je na ime posla koji nisu obavili proslijeđeno više od 420.000 kuna, a taj su iznos, umanjen za njihovu nagradu od 300 kuna po ugovoru, studenti predali u trgovačko društvo”, optužuje Odvjetništvo snalažljivog koprivničkog direktora.

Državna blagajna time je oštećena za više od 140.000 kuna na ime neplaćenog poreza na dohodak. Utvrdi li se Orozoviću krivnja, prijeti mu do 10 godina zatvora, piše Podravski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo