POZNATI DETALJI KRIZNOG DOGOVORA ZA ZDRAVSTVO: / Između ostalog, sve bolnice moraju imati u pripremi Covid-krevete

Image
Foto: pixsell

Zbog sve većeg broja Covid-pacijenata u bolnicama, ekspertna skupina Ministarstva zdravstva naložila je svim bolničkim ustanovama da imaju u pripremi dodatne Covid-krevete

15.12.2020.
13:44
pixsell
VOYO logo

Sve je veći broj hospitaliziranih Hrvata zbog Covida-19, ali i onih koji zbog komplikacija moraju biti priključeni na respiratore. Covid-centri povećavaju kapacitete kako bi zbrinuli sve teške pacijente, a taj bi se trend mogao nastaviti sve dok epidemija ne krene silaznom putanjom. Zbog toga se u ponedjeljak sastala ekspertna skupina Ministarstva zdravstva za bolnice, a jedan od zaključaka je bio da sve bolničke ustanove moraju imati u pripremi potencijalne Covid-krevete.

Novi COVID-centri morat će imati i osiguran visokoprotočni dotok zraka. Naime, prema posljednjim podacima zauzeto je 76,58 posto COVID-kreveta i 57,32 posto respiratora. Zbog toga su u KBC-u Zagreb već počele pripreme za postavljanje nova 64 Covid-kreveta, dok je čakovečka bolnica oformila odjel za lakše gerijatrijske pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinika za psihijatriju postat će Covid-odjel, a naših dvadesetak psihijatrijskih pacijenta preselit ćemo, po dogovoru, u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru. S njima će na 'posudbu' i nekoliko medicinskih sestara te specijalizanata", objasnio je za Jutarnji ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić najnovije povećanje kreveta za Covid-pacijente na Rebru.

Image
[VIDEO] KORONA BOLNICA U DUBRAVI, IZNUTRA: /

Kretanje samo utvrđenim rutama, posebno oblačenje, vrućina i magla ispod opreme...

Image
[VIDEO] KORONA BOLNICA U DUBRAVI, IZNUTRA: /

Kretanje samo utvrđenim rutama, posebno oblačenje, vrućina i magla ispod opreme...

Rošade u Zagrebu

Povećavaju se i kapaciteti u KB Dubrava u čijem su Primarnom respiratornom intenzivističkom centru u ponedjeljak bila 452 pacijenta, od kojih 71 na respiratoru. I u drugom dijelu bolnice su zbrinuti Covid-pacijenti, ali se oni ondje nalaze zbog hitnih zahvata ili drugih teških dijagnoza. U Dubravi je moguće za najteže oboljele pacijente osigurati još dodatnih 20 do 30 kreveta. Veliko je opterećenje i zdravstvenog osoblja, jer je samo s Rebra došlo 102 zdravstvenih djelatnika, a u ispomoć su stigli i medicinari iz drugih zagrebačkih bolnica. Oni bi trebali brinuti i za sedmu jedinicu intenzivne njege kada ona u Dubravi bude oformljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" već je mjesecima popunjena pa se tako početkom tjedna u njoj liječilo 116 Covid-pacijenata, od koji je 21 na respiratorima. I u toj su bolnici na ispomoći djelatnici KBC-a Zagreb, ali i iz Opće bolnice Varaždin. Nove pacijente bi trebala početi primati i KBC Sestre milosrdnice, koji se brine o stacionaru u Areni Zagreb u kojoj se trenutno nalazi pedesetak lakše oboljelih. "U bolnici imamo dvadesetak operiranih Covid-pacijenata u izdvojenom dijelu, a bude li potrebno naša će urologija postati covid-centar. Trenutno naših 17 liječnika i 20 medicinskih sestara radi u Areni", rekao je ravnatelj bolnice Mario Zovak.

Širenje odjela u ostatku zemlje

U KBC-u Rijeka, koji se brine i za pacijente iz Istre, bilo je smješteno 144 Covid-pozitivnih pacijenata od kojih je 22 bilo na respiratoru. Ondje ističu kako trećina oporavljenih bolesnika ima posljedice i nakon izlječenja, zbog čega su otvorili post-Covid odjel. U Čakovcu će se za Covid-pacijente s gerijatrije i palijativne skrbi prenamijeniti palača Feštetić u kojoj se nalazio Odjel psihijatrije. Time će se stvoriti mjesta za još 25 pacijenata, o kojima će se brinuti 15 medicinskih djelatnika. "Osim što je potpuno obnovljen, novi je odjel i kompletno opremljen. Posteljinu, princeze, noćne ormariće smo kupili. Sve što smo napravili u ova 24 sata, učinjeno je vlastitim snagama i vlastitim sredstvima. Pacijenti su najvažniji", poručio je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo