ZAŠTO DJECA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU NEMAJU BESPLATAN PRIJEVOZ? / 'Već 10 godina slušamo neispunjena obećanja države'

Image
Foto: Screenshot/Facebook/N1

Djeca s poteškoćama u razvoju godinama čekaju da se neka vlast dosjeti osigurati im besplatan prijevoz na prijeko neophodne terapije.

25.4.2019.
18:04
Screenshot/Facebook/N1
VOYO logo

Brojne poznate javne osobe ovih su dana dale podršku inicijativi Udruge "Brački poljupci" koja se već godinama bori kako bi djeca s teškoćama u razvoju s tog, ali i ostalih naših otoka dobila besplatan trajekt.

Naime, neometan odlazak na brojne terapije priječi im članak Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu prema kojem osobe s invaliditetom samo četiri puta godišnje mogu koristiti 75-postotni popust na trajektne karte Jadrolinije. Četiri puta dakako za djecu koja na terapije moraju ići i po nekoliko puta tjedno nije dovoljno, uz pratnju roditelja, ali i automobilom. A prijevoz trajektom roditelje itekako košta! Primjerice za liniju Spetar- Split i po 200 kuna. Za druge i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan otočanin pogurao inicijativu, drugi je pokopao

Kako bi se Zakon izmijenio "Brački poljupci" i "Crveni križ" poreknuli su inicijativu koju su podržale lokalne uprave različitih političkih boja, a koje je onda pred Odbore i Sabor iznio Bračanin Arsen Bauk. Međutim, Odbor za pomorstvo u ožujku je odbacio njihov prijedlog izmjene, a protiv je glasovalo petero HDZ-ovaca među kojima i otočanin, Korčulanin Branko Bačić.

No, unatoč tomu udruga s Brača najavila je daljnju borbu, a odmah nakon toga svoju im je podršku putem Facebooka izrazila i pjevačica Detoura Gina Victoria Damjanović, inače Bračanka. Damjanović je u svojoj objavi pozvala građane da potpišu peticiju za besplatan trajekt za djecu ističući da podršku trebaju dati "u nadi da će netko čuti to deranje iz petnih žila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon nje u akciju su krenuli i brojni drugi kojima je Udruga zahvalila dok su za Damjanović posebno naglasili: "Svjedoci smo kako puno “malih” ljudi kada postanu “veliki” zaborave odakle su dosli..ne i nasa Gina Victoria Damjanović ❤️ “Malena”, volimo te, HVALA na podrsci!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već 10 godina slušamo neispunjena obećanja države", upozoravaju Brački poljupci nadajući se da će politika ipak čuti njihov vapaj i pomoći im riješiti probleme te njihovoj djeci osigurati zdraviju u sretniju budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo