apel svima / Poziv upomoć svim građanima Hrvatske: Nedostaje zaliha krvi, doniranja spašava živote

No, nedostaje i ostalih krvnih grupa, što za ovo ljetno razdoblje i nije tako rijetko

24.8.2021.
18:54
VOYO logo

Poziv upomoć svim građanima Hrvatske - jer zalihe donirane krvi su u crvenom.
Apel upućuje Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a zalihe su iznimno male, osobito krvnih grupa 0 plus, 0 minus i B plus! I doze ostalih su pri kraju! 

Potrebe za krvlju nikad veće. U cijeloj zemlji rezerve ovog crvenog zlata su pri kraju:

Marin Matijaca, Kaštela, rekao je: "Čuo sam na radiju da je nestašica krvi pa sam došao. Bolje pomoći drugima nego da meni treba pomoć".

Dubravka Stojić, Zagreb, rekla je: "Ja sam nula pozitivna i mogu svima pomoći i zato redovito dolazim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
i to je moguće /

Uprava KBC-a Osijek poslala dopis: 'Ako liječnici nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi Covidom-19, evo što bi se moglo dogoditi'

Image
i to je moguće /

Uprava KBC-a Osijek poslala dopis: 'Ako liječnici nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi Covidom-19, evo što bi se moglo dogoditi'



Jer upravo je kritično stanje s nula krvnom grupom, pozitivnom i negativnom, kao i B pozitivnom. No, nedostaje i ostalih krvnih grupa, što za ovo ljetno razdoblje i nije tako rijetko.

Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu rekla je:" Svi svjedočimo povećanom prometu i prometnim nesrećama i za takve situacije ne može napraviti potpuno planiranje potreba".

Planove im je uz to, pomrsila i korona:

"Pa mi jesmo na neki način kolateralna žrtva korone jer je velik broj naših darivatelja bio ili pozitivan na koronu ili u izolaciji i samoizolaciji", rekla je Jukić.

Hrvatsko zdravstvo na godinu treba oko 190 tisuća doza krvi, a u samom Zagrebu prikupi se 40-ak tisuća. Jer u Petrovu 3 svakodnevno dođe 100-tinjak ljudi kako bi svojom Ispruženom rukom spasili nekome život:

Marijo Sorić, Zagreb, rekao je: "42. put mi je ovo, počeo sam,moram vam reći iskreno, kao dječak u srednjoj školi radi toga da ne idem na nastavu. Dobio sam dva dana slobodno. Kasnije sam vidio pravi razlog". 

A da nekom pomognete, dovoljno je svega 10 minuta:

"U ugodnom, poluležećem položaju darujete nezamjenjivi lijek - darujete 450 ml svete tekućine, tog crvenog zlata i poslije toga se osjećate zaista prekrasno", rekla je Jukić.

 Jer, uostalom, nikada se ne zna kada će upravo vama zatrebati nečija pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo