POZIV U POMOĆ KOD MAKARSKE: / HGSS krenuo, potraga trajala 12 sati, a onda su shvatili o čemu se radi; 'Kad spravica dođe u krive ruke...'

Image
Foto: Facebook/HGSS

Nakon što su 12 sati proveli na terenu zbog lažne uzbune HGSS-ovci iz Makarske su poslali ozbiljno upozorenje

12.5.2019.
12:14
Facebook/HGSS
VOYO logo

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na svom Facebooku da su jučer pokrenuli opsežnu potragu koja je trajala 12 sati i u kojoj su sudjelovali spašavatelji iz Makarske i Splita, a uključila se i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Na kraju se ispostavilo da potraga uopće nije bila potrebna te da se radilo o ljudskoj nepažnji, odnosno o lažnom pozivu. Na Facebooku su makarski spasitelji poslali i oštro upozorenje, koje prenosimo u cijelosti.

"Lažni ili neopravdani pozivi u pomoć, nekoga mogu stajati života, trošiti vrijeme i ljudske resurse. Dok jedni to shvaćaju kao igru i zabavu, mi u HGSS-u svaki poziv u pomoć shvaćamo jako ozbiljno i pristupamo profesionalno i temeljito. Kada spravica poput ove na slici, dođe u krive ruke, na noge digne nekoliko službi poput Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Centar 112, Kontrolu zračne plovidbe, policiju i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, HGSS Stanica Makarska zaprima poziv od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS. U jutarnjim satima prva ekipa koju čine pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radi o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvana i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Uz njihovu pomoć, uređaj je brzo lociran, te se ustanovilo kako se radi u ljudskom nemaru. Nakon skoro 12 sati, potraga je završila.

Zahvaljujemo se svim sudionicima potrage".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače HGSS se često obraća domaćem stanovništvu, ali i turistima te im na upečatljiv i pomalo komičan način nastoji objasniti što i kako činiti da bi izbjegli njihovu intervenciju. Neki to očtio još nisu dovoljno ozbiljno shvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HGSS OPET NASMIJAO SVE: /

'Dragi turisti, molimo vas, nemojte koristiti 'luftmatratzen' (ako ne znate što to znači, guglajte)'

Image
HGSS OPET NASMIJAO SVE: /

'Dragi turisti, molimo vas, nemojte koristiti 'luftmatratzen' (ako ne znate što to znači, guglajte)'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo