TURISTI SE RAZBJEŽALI, A CESTA BLOKIRANA / Požar na Čiovu izazvao dramu: 'Nije čudo što su se ljudi tako preplašili, da nije bilo kanadera...'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Nije čudo što su se preplašili, eto da nije bilo zračnih vatrogasnih snaga koje su odmah blokirale put požaru prema kućama tko zna što bi bilo'

10.7.2021.
17:53
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Oko 12 sati na Čiovu između Okruga Gornjeg i Okruga Donjeg buknuo je šumski požar. Gorili su maslinici, makija i borova šuma, a kuće za sada nisu ugrožene kuće. Kako javlja Slobodna Dalmacija, oko 16 sati dva kanadera su povučena s požarišta. Na teren je izašlo 13 vatrogasnih postrojbi od kojih će brojni gasitelji sigurno i nakon smirivanja situacije dugo dežurati na opožarenom području.

S 27 vozila, više od 90 vatrogasaca uz pomoć jednog helikoptera i tri kanadera gasili su plamen koji je u roku od dva sata stavljen pod kontrolu unatoč vjetru i visokim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred policijske blokade na cesti koja ide kroz Okrug Gornji, prema predjelu Pivetova glavica novinari Slobodne Dalmacije zatekli su skupinu mještana i turista, od kojih su neki bili pješice, a neki s automobilima ili motociklima.

"Ja vam plivam često u jednoj od pustih uvala i bila sam negdje 100 metara od mjesta odakle je krenula vatra. Vidjela sam i kako plamen dolazi blizu neke luksuzne vile, ali je do gata ispred nje u najkraćem roku došao gliser iz koje su se iskrcali muškarci koji su počeli gasiti okućnicu. Na tom dijelu gdje je buknulo nema puno kuća, ima dosta neobrađenih maslinika, suhe trave i raslinja pa nije čudo da se plamen tako brzo širio", kaže 46-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA BUKTINJA NA ČIOVU /

Požar je pod kontrolom: Na terenu bilo više od 90 vatrogasaca, pomagali i kanaderi

Image
VELIKA BUKTINJA NA ČIOVU /

Požar je pod kontrolom: Na terenu bilo više od 90 vatrogasaca, pomagali i kanaderi

Turisti počeli bježati

53-godišnji mještanin ispričao je za Slobodnu Dalmaciju da živi u Okrugu Gornjem te da je vatra krenula kraj uvale Široka iz same škrape, kraj suve borike. "Meni je veći problem što su mi žena i 15-godišnja kćer u vikendici dole prema požaru, a ja ne mogu do njih. Obje su uznemirene, ali nemaju izbora jer nisu s autom. A i da jesu ni njih ne bi pustili jer je cesta blokirana u oba smjera", kaže.

Image
Foto: Čitatelj Net.hr-a

Požar na Čiovu

Razlog blokade prometnice u smjeru kojim se ide van opožarenog područja objasnio je drugi 50-godišnjak rekavši da je to zato što su turisti krenuli bježati kada je planulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolje vam je kamp i imaju dva restorana pa je krenuo zbjeg stranih registracija, to je bio prizor. Ali kako su dolazili vatrogasna vozila morala se spriječiti blokada ceste pa se zabranilo i prometovanje i iz tog smjera. Pazite, nije čudo što su se preplašili, eto da nije bilo zračnih vatrogasnih snaga koje su odmah blokirale put požaru prema kućama tko zna što bi bilo", rekao je.

Požar se zasad ne širi, izgorjelo je oko 60 hektara

Situacija na požarištu u uvali Duboka između Okruga Gornjeg i Okruga donjeg na Čiovu nešto je bolja, požar se zasad ne širi, a od podneva do sada izgorjelo je oko 60 hektara borove šume, niskog raslinja i maslinika, doznaje se u subotu poslijepodne od vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu je stotinjak gasitelja iz susjednih gradova i općina sa splitskog područja a u gašenje vatre sudjeluju i kanaderi, helikopter te air traktor.

"Na terenu je stotinjak vatrogasaca i puno policije. Trenutno nam problem stvara vjetar koji stalno mijenja smjer i tako nam ometa gašenje. Vatrogasci će ostati na terenu sve dok u potpunosti ne ugasimo vatru. Vjerujemo kako ćemo vrlo brzo požar staviti pod kontrolu", izjavio je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Okrug Marin Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da su zbog požara evakuirani posjetitelji kampa Labadusa u Okrugu Gornjem.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo