Povrće strašno poskupilo, voće pojeftinilo

Iako tržnice i police trgovačkih centara ostavljaju dojam iznimno skupog voća i povrća, statistički pokazatelji govore o nižim cijenama u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

15.3.2010.
11:50
VOYO logo

Prednjače jabuke koje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine bilježe mnogo nižu cijenu, i to za više od 20 posto. Osim jabuka, u protekla tri mjeseca za šesnaest posto su pojeftinile kruške, banane (14,51 posto) te kivi (13,50 posto).

Niže cijene voća nisu pratile cijene povrća, koje su u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem na našim tržnicama dosta veće. Najveće povećanje cijena Slobodna Dalmacija bilježi kod cvjetače (35,96 posto), patlidžana (21,06 posto), zelene salate (puterice 20,73 posto, kristalke 15,37 posto), a skuplji su i špinat, endivija, crveni luk, blitva kao i crveni kupus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cijene voća, poglavito jabuka, objašnjenje je dao Frano Ivković, tajnik Hrvatske voćarske zajednice. On naglašava da je sredinom veljače ukinut prelevman na uvoz jabuka u RH, pa su trgovci požurili na naše tržnice dovesti i plasirati jabuku iznimno lošije kvalitete, koja je jeftinija od jabuka proizvedene u Hrvatskoj.

Prethodni članak:

arti-201002080144006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo