Umirovljeničke dane provodi u uvali Brgujac na južnoj strani otoka Visa gdje ga je, kaže, privukao usporeni način života, čisti zrak i dobri ljudi.
U Kaliforniji orah, u Hrvatskoj avokado
No, Repanich i njegova supruga ni u mirovini nisu htjeli mirovati. Prije sedam godina na Visu su zasadili dvadesetak stabala avokada stvorivši time najveću plantažu tog tropskog voća u Hrvatskoj, piše Maslina, prilog Slobodne Dalmacije.
Ohrabren dobrim urodom i rezultatima, Repanich je ovih dana, u 77. godini, u Brgujcu posadio još 150 sadnica. A zbog novog nasada otputovao je do Sicilije, jer sadnice u Hrvatskoj nije mogao nabaviti.
"Uzgajamo avokado za našu zabavu, užitak i profit. Bili smo poljoprivrednici u Kaliforniji oko 40 godina, i tamo imali plantažu oraha. Sada smo u mirovini i htjeli smo neku dobru, zanimljivu aktivnost koja bi nas držala u dobroj kondiciji na Visu. Naša najstarija stabla avokada imaju sedam godina, daju obilan plod i dokaz su da avokado može rasti na jadranskom otoku. Osim juga, ove zime je bilo i malo problema s niskim temperaturama, stoga smo vodili računa da nove sadnice budu otpornije na vjetar i na hladnoću. One bi trebale godišnje rasti oko metar u visinu i ako ih se ne obrezuje, mogli bi doseći visinu između šest i osam metara. Također, očekuje se da će početi davati prve plodove već sljedeće godine", kazao je Repanich.
NEKOLIKO PREČACA ZA INSTANT UŽIVANJE: Kako odabrati i pripremiti savršen avokado?
'Zarazili' i poznatog viškog maslinara
Repanichi su avokadom "zarazili" i svoga susjeda Željka Vojkovića, vrsnog viškog uljara, pa je i on uzgojio dva stabla.
"Uspio sam iz koštice uzgojiti dva avokada. Prije mjesec dana presadio sam ih iz pitara u zemlju, u Brgujcu. Primili su se i već su narasli, te su im izrasla po tri lista. Avokado je postao atrakcija, sve više ljudi dolaze u Brgujac vidjeti plantažu i uvjeren sam kako će otok Vis, uz maslinovo ulje i vino, uskoro postati poznat i po tropskim plodovima", smatra Vojković.
Avokado je tropsko voće, okrugao i zelene boje, a može težiti i do dva kilograma. Ima čvrstu koru, a meso okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuhanog bjelanjka i maslaca. Koristi se za pripremu juha, salata ili kao prilog raznim jelima, a bogat je nezasićenim masnim kiselinama. Bogat je vitaminima A, C i E, te folnom kiselinom, kalcijem, željezom i kalijem.