KVALITETA ŽIVOTA / Povratak pod stare dane: Gastarbajteri biraju hrvatske staračke domove

Image
Foto: Ilustracija/Jurica Galoic/PIXSELL

Prosječna cijena smještaja starijih osoba u javnim domovima kreće se oko 3.500 kuna mjesečno

20.4.2019.
15:00
Ilustracija/Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Da bi se moglo biti korisnikom smještaja u nekom od javnih domova za starije osobe, dovoljno je imati prebivalište RH i navršenih 65 godina života. 

Među 355 stanovnika jednog od najpoželjnijih zagrebačkih domova za smještaj starijih osoba, u Domu za starije osobe „Sveti Josip", živi i umirovljenica Katica Pisačić (75) koja je čitav radni vijek provela u Njemačkoj. Nakon 42 godine života i rada u Fuldi, prije 10-ak godina ova rođena Zagrepčanka, vratila se u Hrvatsku, a u Domu Sveti Josip živi malo duže od godine dana, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na smještaj u dom čekala sam 12 godina jer sam se prijavila još dok sam bila u Njemačkoj kako bih, kad dođe vrijeme, bila sigurna da ću imati svoje mjesto. Znala sam da mirovinu želim provesti u rodnom Zagrebu, a dok mi je sestra bila živa smještaj u domu mi nije bio potreban jer sam s njom živjela. Kad je umrla, došlo je vrijeme i da se uselim u dom“, priča vitalna Katica Pisačić.

Na rad u Njemačku otišla je 1966. godine, u 23. godini života, a nakon što se razboljela morala je na dugo liječenje i potom je otišla u invalidsku mirovinu. Dok je bolovala, slikala je i izrađivala predmete od gline, doškolovala se i kad se oporavila, počela je ponovno raditi jer nije željela tražiti pomoć od države, ispričala je Katica i istaknula da je u Hrvatskoj puno ljepše živjeti nego u vrijeme kad ju je napustila i otišla u Njemačku.

S njemačkom mirovinom u Hrvatskoj dobro živi, a hvali njemačku državu koja joj svake godine povisuje mirovinu i ne zaboravlja na svoje radnike koji su došli iz drugih zemalja. Kad ne čita, rješava križaljke ili razgovara putem Vibera s prijateljima u Njemačkoj, Katica Pisačić uključena je u mnoge društvene aktivnosti unutar doma, gimnasticira, glumi, bavi se nordijskim hodanjem, uči brazilske plesove i pjeva u zboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim uobičajenih usluga, stanovnicima Doma pri ruci je liječnička ambulanta unutar doma, dva puta mjesečno dolaze im psihijatri i fizijatri, a organizirani su i posjeti stomatoloških timova. Sve su te usluge i društvene aktivnosti uključene u redovnu cijenu smještaja Doma Sveti Josip, kojem je osnivač Grad Zagreb, a kako kaže ravnateljica Doma Ljiljana Vrbić - cijene smještaja kreću se od 3.000 do 4.600 kuna.

Cijene ovise o tome je li osoba smještena u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, a najviša cijena je za smještaj u jedinici za zdravstvenu njegu i brigu o zdravlju. Na smještaj u toj jedinici se i najduže čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O stanovnicima Doma Sveti Josip brine 136 zaposlenih i 40-ak volontera raznih zanimanja, a osim stalnih 355 stanovnika Doma, još stotinjak korisnika njeguju u vlastitim domovima i brinu o 300 korisnika projekta gerontološki centri Grada Zagreba.

U Hrvatskoj je 11.000 osoba smještenih u javnim domovima za starije osobe, a 70.000 osoba čeka svoje mjesto. Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatska ima tri državna i 45 decentraliziranih domova s podružnicama (osnivači su županije) te 52 doma u privatnom vlasništvu, vlasništvu vjerskih zajednica ili udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U privatnim domovima cijena smještaja viša je nego u javnima i kreće se od 2.200 do 6.458 kuna. U tri državna doma raspon cijena je od 2.800 do 3.500 kuna, u županijskim domovima za starije osobe raspon cijena je od 1.000 do 3.600 kuna. Cijena javnih domova je niža jer država subvencionira njihov rad s 164,5 milijuna kuna, a u nekim lokalnim sredinama, općine i gradovi subvencioniraju korisnicima i smještaj u privatnim domovima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo