Nekoliko tisuća sudionika / Povorka ponosa u Zagrebu: 'Mi smo tu, ovo nije samo 'faza' - želimo punu ravnopravnost!'

'Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza''

8.6.2019.
16:33
VOYO logo

Nekoliko tisuća sudionika 18. povorke ponosa pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina" okupilo se u subotu popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara na Rooseveltovom trgu odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

"Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskoga društva, ne idemo nikamo i želimo punu ravnopravnost", rekla je programska koordinatorica Zagreb Pridea Doria Jukić. "Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina, kada smo organizirali prvu Povorku ponosa", istaknula je, "jest razina nasilja i diskriminacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama kasnije, ocijenila je Jukić, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali svakodnevica LGBT osoba i dalje je ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom koje su vidljive na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima".

"Moramo poslati poruku kako ne pristajemo da naša svakodnevica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu", poručila je Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Okupljanje Povorke ponosa počelo ispred Mimare: Ima dosta policije

Image

Okupljanje Povorke ponosa počelo ispred Mimare: Ima dosta policije

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve ljude. 

"Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zauzimaju za nejednakost i hijerarhije", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među njima su: predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga i društvenog života. Okupljanje 18. povorke ponosa počelo je u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare), a povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i  Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe "Le Zbor".

Tijekom kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su navedene ulice i trgovi, a na prilaznim pravcima promet je otežan. Tramvajski promet na trasi kretanja je prekinut i preusmjeren prema organizaciji ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo