9. hrvatski dan ljekarni / Povodom tradicionalnog Hrvatskog dana ljekarni: 'Osteoporoza – o rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom!'

Image
Foto: PR fotografije

U Hrvatskom farmaceutskom društvu najavljeno je tradicionalno obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni (29. listopada 2015.), s ovogodišnjom temom "Osteoporoza – o rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom" s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti koja je "tiha epidemija" unutar zdravstvenog sustava.

28.10.2015.
12:51
PR fotografije
VOYO logo

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u suradnji s tvrtkom Pliva Hrvatska d.o.o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, devetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. I ove godine, partner u distribuciji materijala i ove je godine naša najveća i najstarija veledrogerija Medika.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osteoporoza, kao jedna od pet najčešćih kroničnih  bolesti  je veliki  medicinski  i  ekonomski  problem  u  starijoj  populaciji.  Svaka druga  žena  bijele  rase  (prema  podacima  Hrvatskog  društva  za  osteoporozu)  tijekom  života  ima vjerojatnost  osteoporotskog  prijeloma,  stoga  je  dužnost  primarne  zdravstvene  zaštite,  uključujući  i ljekarnika,  prevencija  osteoporoze  i  doprinos  ranom  otkrivanju  radi  što  boljeg  ishoda  po  zdravlje pacijenata i zdravstveni sustav.

Mag. pharm. Martina Šepetavc, predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva ukazala je na važnost partnerstva u zdravstvenom sustavu i zajedničkog, interdisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih problema kao što je osteoporoza. Pacijentima treba podrška da budu dosljedni u pravilnoj primjeni propisanih lijekova kako bi se postigao željeni terapijski ishod, a ljekarnik je uvijek na raspolaganju u svakom kvartu ili lokalnoj zajednici za stručno savjetovanje o lijekovima i suplementaciji kalcijem i vitaminom D koji su od iznimne važnosti u liječenju osteoporoze! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu, dr. sc. Zlatko Giljević, dr.med., spec., istaknuo je kako svaka 10. osoba koju susretnemo na ulici boluje od osteoporoze, a uz propisanu terapiju lijekovima, čak 99% pacijenata koji se liječe od osteoporoze treba nadomjestak kalcija ili vitamina D! Osvrnuvši se na poznatu Štamparovu "Bolje spriječiti, nego liječiti!", pozvao je sve pacijente da se kod svoga ljekarnika i liječnika informiraju o ranoj prevenciji osteoporoze i spriječe moguće komplikacije na vrijeme! 

Sanja Doležal ukazala je na važnost prepoznavanja ranih znakova osteoporoze, posebice zbog svoje osobne priče obzirom da su njezina majka i baka bolovale od osteoporoze. "Osteoporoza je "tiha epidemija", te Vas sve pozivam da na vrijeme potražite savjet svog liječnika ili ljekarnika! Zajedničkom suradnjom i osvještavanjem javnosti moguće je puno toga postići za naše zdravlje, pa tako i kod liječenja osteoporoze!", zaključila je Sanja Doležal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 9. hrvatskog dana ljekarni, kojima se pozivaju pacijenti/građani da 29. listopada 2015. posjete ljekarnu i pitaju sve što ih zanima o prevenciji osteoporoze i ispravnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda, te prigodnim brošurama o osteoporozi.

Građani se pozivaju da se odazovu javnozdravstvenom događanju na Cvjetnom trgu na sam 9. hrvatski dan ljekarni, 29. listopada 2015.,  gdje će moći pod nadzorom liječnika od 10-14h ultrazvučno izmjeriti gustoću kostiju, uz prigodno savjetovanje s liječnicima i ljekarnicima o lijekovima i liječenju osteoporoze, te dijeljenje besplatnih edukativnih brošura koje su povodom Dana ljekarni za njih pripremili magistri farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo