POVJESNIČARI SE BAŠ NE SLAŽU: / Predsjednica tvrdi da je 'ZDS' stari hrvatski pozdrav, a raduje se obrazovnoj reformi

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marko Lukunić

Predsjednica tvrdi kako je Za dom spremni "stari hrvatski pozdrav kojega su ustaše kompromirale", ali zaključuje kako sve treba prepustiti povjesničarima.

4.9.2017.
20:48
PIXSELL / ilustracija, Marko Lukunić
VOYO logo

Kolinda Grabar Kitarović dala je intervju za RTL Televiziju u kojem je komentirala obrazovnu reformu, kontroverznu ploču HOS-a te povijest.

"Izrazito mi je drago da je ministrica Divjak samnom došla na početak nastave u osnovnoj školi. Malo sam s njom detaljnije porazgovarala o reformi obrazovanja i moram reći da sam zadovoljna entuzijazmom i poletom koji sam vidjela kod nje, i nadam se da ćemo u vremenu ispred nas doista depolitizirati obrazovnu reformu'', rekla je predsjednica za RTL Televiziju, dodajući kako "u ovom trenutku dobro" da je premijer na čelu povjernestva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je dati zamah reformi. Vjerujem da se ni premijer neće miješati u detalje, već će to ostaviti stručnjacima, nastavnicima, roditeljima. U konačnici, svi mi moramo biti uključeni u taj proces, ali ne na način da se dijelimo, nego da to bude jedna točka na kojoj možemo naći zajedništvo u našoj želji da stvorimo bolju budućnost za našu djecu", kaže predsjednica.

Na pitanje "treba li konkretno pozdravu 'Za dom spremni' reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad govorimo o samom grbu udruge HOS?" predsjednica je rekla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana."

Image
DW O ZANEMARENIM ČINJENICAMA: /

"'Za dom spremni'- lažna povijest lažnih domoljuba"

Image
DW O ZANEMARENIM ČINJENICAMA: /

"'Za dom spremni'- lažna povijest lažnih domoljuba"

No nije htjela reći je li dovoljno komprotiran da ga se zabrani, nego je samo rekla da treba postaviti jasne okvire, naglašavajući, za sve totalitarne režime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku'', kazala je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo