Pravo na abortus / 'Povijesna odluka', 'kompromisno rješenje', 'dokaz da smo u 21. stoljeću'...reakcije na odluku Ustavnog suda o pobačaju

Image
Foto: Thinkstock

Političari i s ljevice i desnice brzo su reagirali na odluku Ustavnog suda o zakonu o pobačaju

2.3.2017.
14:40
Thinkstock
VOYO logo
Image
'zakazala pravda' /

'Pravo na pobačaj ne postoji': ProLife najavio skupljanje potpisa protiv abortusa po cijeloj Hrvatskoj

Image
'zakazala pravda' /

'Pravo na pobačaj ne postoji': ProLife najavio skupljanje potpisa protiv abortusa po cijeloj Hrvatskoj

Ustavni sud odbacio je danas prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje. Službene reakcije na ovu odluku dakako nisu izostale. 

SDP: "Povijesna odluka Ustavnog suda"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka Ustavnog suda povijesna je odluka – žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu - to je temeljno ljudsko pravo žene", priopćio je Forum žena SDP-a.

SDP ističe da je ova odluka velika pobjeda feminističkih organizacija, nevladinih ženskih organizacija i svih koji se zalažu za rodnu ravnopravnost. "Pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žensko tijelo, ocjenjuje ta stranka, nije i ne smije biti "poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca".

"Zato ne smijemo dopustiti već najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor. Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima", navodi predsjednica Foruma žena SDP-a Karolina Leaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin misli da odluka Ustavnog suda ipak u jednom svom segmentu ostavlja više pitanja nego što daje odgovora budući da je ipak otvorio neke prostore koji bi mogli dovesti do problema prilikom izrade i kasnije implementacije predmetnog zakona.

Kazao je kako nije siguran da bi postavljenje nekih posebnih uvjeta kada bi se pobačaj mogao obaviti bili u skladu sa odlukom Ustavnog suda.  "Granica od deset tjedana je donja granica i mi ne možemo ići ispod te granice, kao što je predsjednik Ustavnog suda rekao, niti referendumom. To mora biti potpuno jasno. Niti referendumom ne možemo ići ispod te donje granice", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da svaki novi prijedlog zakona u tom segmentu mora biti usklađen sa zakonom koji je u Hrvatskoj na snazi preko 40 godina.

HDZ: "Protiv zakonske zabrane pobačaja, mi smo za zaštitu života, ali i za zaštitu zdravlja žene"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "HDZ je protiv zakonske zabrane pobačaja, mi smo za zaštitu života, ali i za zaštitu zdravlja žene", rekla je zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev novinarima u Saboru te izrazila uvjerenje da će Vlada u roku od dvije godine, kao što je naložio Ustavni sud, u saborsku proceduru uputiti prijedlog novoga zakona o pobačaju.

 "Naglasak treba staviti, kao što smo čuli i od predsjednika Ustavnog suda, na preventivne, na edukativne mjere, na jačanje savjetovališta. To je dužnost nas kao zajednice, tako da broj pobačaja bude sveden na najmanju mjeru", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime obitelji: "Ovo je kompromisno rješenje"

Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji izjavio je kako im je drago što je "Ustavni sud, ako ništa drugo, potvrdio da život počinje začećem te da ne postoji ljudsko i ustavno pravo na pobačaj što je izrijekom na konferenciji za novinare potvrdio i predsjednik Ustavnog suda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinić je međutim izrazio je žaljenje što su ustavni suci ovo pitanje pokušali riješiti kompromisnim rješenjem.

"Žao nam je što su išli s kompromisnim rješenjem jer s jedne strane kažu da je zakon u skladu s Ustavom te se odbija prijedlog za ocjenu ustavnosti, a s druge daju nalog predstavnicima vlasti da u roku od dvije godine izrade novi zakon o pobačaju", kazao je Planinić Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS: "Dokaz da Hrvatska ostaje u 21. stoljeću"

"To je još jedan od dokaz da ipak ostajemo u 21. stoljeću, da se ne vraćamo unatrag", rekao je HSS-ov saborski zastupnik Krešo Beljak koji spomenutu odluku vidi i kao poraz konzervativne struje koja na suptilan način pokušava provesti svoje ideje. "To je udarac njima i sretan sam zbog odluke Suda, što živim u državi koja gleda unaprijed, a ne unatrag", kazao je Beljak novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je kako očekuje da se kod izrade novog zakona pokuša umanjiti pravo žena. "Naravno da očekujem, ta neokonzervativna struja nastupa vrlo agresivno", kaže Beljak koji smatra da hrvatska javnost to neće ni odobriti niti podržati.

"Na bilo kakav pokušaj vraćanja Hrvatske u 19. stoljeće očekujem da će reagirati, ako ništa drugo, onda ulica i da će biti masovni prosvjedi, tako da se neće usuditi vraćati Hrvatsku u srednji vijek", kaže Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrast: "Sud je pod pritiskom lijevo-liberalnih udruga"

Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović izrazio je žaljenje što je donesena takva odluka i poručio da se nastavlja borba za pravo na život od začeća do prirodne smrti. "Ustavni sud bio je pod sustavnim pritiskom lijevo-liberalnih udruga, a i mediji su stvorili klimu da se ta odluka mora donijeti na ovaj način", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osobni i stav stranke Hrast je da život počinje od začeća", naglasio je Zekanović ustvrdivši da isto misli i moderna znanost. "Danas niti jedan medicinski stručnjak, niti jedna znanstvena institucija neće tvrditi da život počinje kasnije nego upravo trenutkom začeća", rekao je Zekanović.

Na konstataciju da Ustavni sud drži zabranu pobačaj neustavnom Zekanović je uzvratio da je "Ustavni sud donio svoju odluku koja je važeća, i to nije sporno, ali s druge strane mi ćemo se legitimnim elementima boriti za ono što mislimo da je ispravno, a ispravno je da se život zaštiti od njegova začeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo