VEĆ SE NABAVLJA CJEPIVO / Prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj, epidemiolog Kaić pojašnjava: 'Traje tako dugo dok ne otpadnu sve kraste'

Simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, zimica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip

24.6.2022.
22:14
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u petak da nema mjesta za strah ili paniku nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, jer bolest nije jako zarazna i trenutno nema drugih sumnjivih slučajeva.

Pacijent, odnosno muškarac srednjih godina koji se zarazio, ima blaži oblik, prvi simptomi su se pojavili prije pet dana, a prije toga je boravio u Italiji i Španjolskoj. Zbog majmunskih boginja sastala se i Svjetska zdravstvena organizacija. U Europi je do jučer registrirano nešto više od 2700 slučajeva, a ususret ljetu raste broj zaraženih koronavirusom, prenosi RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE ŠTO MORATE ZNATI /

Simptomi i način prijenosa majmunskih boginja: Počinje temperaturom i lošim stanjem, a 3. ili 4. dan se pojavi osip...

Image
SVE ŠTO MORATE ZNATI /

Simptomi i način prijenosa majmunskih boginja: Počinje temperaturom i lošim stanjem, a 3. ili 4. dan se pojavi osip...

Rizika za druge nema

'Traje tako dugo dok ne otpadnu sve kraste s kože, toliko je osoba zarazna. To se ne može reći točan broj dana, jer kod nekoga može biti dva tjedna, kod nekog tri, čak i četiri tjedna dok ne otpadnu kraste – slično kao kod vodenih kozica'', pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Za razliku od covida, rizika za druge - nema. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, zimica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijent je došao kod nas u ambulantu, tu mu je uzet uzorak i onda je liječnik koji ga je obrađivao nas upozorio, i to smo obradili što je prije moguće. Rezultati su pristigli negdje oko pola osam navečer tada su bili gotovi, a danas se postavlja još jedan potvrdni'', rekao je Ivan Christian Kurolt, voditelj laboratorija Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Nabavlja se cjepivo iz Amerike

Potvrđen je lokalni prijenos, širi se među članovima obitelji i bliskim kontaktima. Veći rizik imaju djeca i imunokompromitirani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bliski kontakt je sportska aktivnost, hrvanje, košarka, masaža, korištenje zajedničkih ručnika, posteljine, odjeće. Može se prenijeti na razne načine, ali nije spolno prenosiva bolest'', izjavio je Kaić.

Europska komisija iz Amerike nabavlja cjepivo, a Hrvatska će dobiti nekoliko stotina doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaić o koroni: Vidimo da pokazuje neki sezonalitet

Odavno je dostupno cjepivo protiv koronavirusa, ali gotovo da se nitko više ne cijepi, a brojke novozaraženih u Hrvatskoj posljednjih dana opet rastu.

''Nije nas iznenadilo jer smo već vidjeli da se to događa u Zapadnoj Europi, ali smo se nadali da neće baš, nadali smo se da ćemo imati mirno ljeto i da će do kraja ljeta i dalje nastaviti padati brojevi. Ipak vidimo da korona pokazuje neki sezonalitet, pa je bilo za očekivati tek na jesen porast brojeva'', rekao je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo