Sezona gripe / Potrošilo se svo cjepivo za gripu: Nestalo 350.000 doza cjepiva, a epidemija u Europi već je počela

Image
Foto: Thinkstock

Najbolji način za prevenciju gripe je cijepljenje. No što ako nema više cijepiva?

23.11.2018.
8:56
Thinkstock
VOYO logo

Cijepljenje protiv gripe započelo je 7. studenog, a za samo dva tjedna potrošilo se svo cjepivo. Radi se o 350.000 doza cjepiva, a velika većina građana nije uspjela odraditi cijepljenje. Veće količine cjepiva više se neće naručivati.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influenzu smatra kako je dobro što se cjepivo potrošilo. To znači kako su građani ozbiljno shvatili upozorenja da obave cjepljenje na vrijeme. Poslijednji put se cijepilo toliko građana 2011./2012. godine za vrijeme pojavljivanja tzv. svinjske gripe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako korisno je to napraviti i kad gripa već stigne u Hrvatsku. 

"Nažalost, veće količine cjepiva više se ne mogu naručiti. Moguće je povući nekoliko tisuća tamo gdje je ostalo. Naime, postupak izrade cjepiva je proces koji traje oko pola godine i onoliko koliko je u svijetu napravljeno konačno je za ovu sezonu", pojašnjava Draženović za Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, ovo je zadnja godina od trogodišnjeg ugovora prema kojem se naručivalo trovalentno umjesto četverovalentnog cjepiva. Dolaskom zime, samo je pitanje vremena kada će se gripa raširiti po Hrvatskoj. 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošla godina obilježena je rekordom po broju smrtnih slučajeva od gripe. Umrlo je 27 osoba, no realan broj mogao bi biti veći. Glavni razlog tome je bio epidemija virusa B, kojeg nije bilo 25 godina. 

Epidemija u Europi već je započela, a za razliku od prošle godine vratila se dominacija tipa A u 86 posto, a tip B je prisutan u 14 posto slučajeva. 

"Što se tiče tipa A, 64 postao je pandemijski tip AN1N1, a preostali dio H3N2, dok je kod tipa B podjednako Yamagata i Victoria", kaže Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dobro jer je poznato kako cjepivo koje su naručili ne pokriva tip B Yamagata, a koji je prošle godine dominriao. 

"To je bio i jedan od razloga zbog kojeg smo imali najdulju sezonu ikada. Što se tiče cjepiva, prema informacijama kojima raspolažem, uglavnom je potrošeno. Također, nestalo je i cjepiva koje su građani mogli naručiti u ljekarni i kupiti", kaže Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna hoće li se nadolazeće godine naručiti četverovalentno cjepivo, koje su građani za oko sto kuna mogli kupiti u ljekarnama. Ne zna se ni koliko će se doza naručiti iduće godine. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo