PRIČE IZ POTRESOM POGOĐENE BANOVINE: / 'Danju pazimo na nekoliko kokica i ovaca od kojih jedva preživljavamo'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Neke obitelji iz istočne Banovine nakon potresa proživljavaju teške dane čekajući da stigne pomoć

2.1.2021.
22:37
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Obitelj Ognjenović s troje djece vratila se u svoju kuću raspucalih zidova nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju. 27-godišnji Milan Ognjenović iz Brđana Zrinskih, sela istočne Banije u općini Dvor na Uni, rekao je za Jutarnji list da su prvu noć i još pola dana nakon potresa proveli u autu, no da su se onda zbog hladnoće vratili u kuću. "Bojimo se da će se urušiti, zidovi su na mjestima popucali, vrata se izvitoperila, ali bar je toplo", dodaje.

List piše da je kuća zapravo tradicionalno građena banijska "drvenjara", oronuli drveni kućerak građen od hrastovih dasaka na raspuknutim temeljima od kamena i zemlje i čini se da bi se svakog časa mogao raspasti. Ognjenović prehranjuje obitelj zahvaljujući malom OPG-u s tridesetak ovaca, nekoliko kokica, traktoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ognjenovići bi za početak bili zadovoljni s kontejnerom ili kamp-kućicom, a željeli bi da im država pomogne da podignu vlastiti dom. Milan kaže da bi se bavio stočarstvom i drugim poslovima ako ga netko pozove da radi.

Image
NJENA SLIKA IZ MAJSKIH POLJANA DIRNULA JE HRVATSKU: /

'Da je potres bio noću, ja sad ne bih s vama razgovarala'

Image
NJENA SLIKA IZ MAJSKIH POLJANA DIRNULA JE HRVATSKU: /

'Da je potres bio noću, ja sad ne bih s vama razgovarala'

Paze na ovce i kokice

U susjednom naselju Zrinu, pred ruševnom "drvenjarom" na čijim oknima nedostaju stakla, a na unutarnjim zidovima se pružaju strijele pukotina od potresa, novinari Jutarnjeg lista zatekli su mladu nezaposlenu obitelj Vojislava i Silvije Golubovac s dvoje djece. Nakon potresa obitelj Golubovac zbog straha od urušavanja, spava u susjednom selu kod njegova brata. Danju se vraćaju u ruševnu kućicu kako bi pazili na nekoliko ovaca i kokica koje imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom za koji dan će im stići kamp-kućica. U Dvoru na Uni 2018. ime je Agencija za stambeno zbrinjavanje dodijelila rohbau kuću, zdanje od cigle s krovom, bez stolarije. "Jedva se s naknadom za porodiljno, dječjim doplatkom i ovo malo ovaca prehranjujemo, i nema nikakve šanse da dovršimo tu kuću. Spas bi bio da nam država pomogne da tu kuću dovršimo, a za ostalo bih se snašao", rekao je za Jutarnji list.

Kuća Dubravka Rogulje u susjednom selu Zrinska Draga ima dva naherena dimnjaka. Njegova je od cigle, ali krov nakon potresa prokišnjava na sve strane. Sa suprugom Georginom ima osmogodišnju Georginu i troipolgodišnjakinju Emu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo