stanovnici u strahu /

Potresi na području Petrinje samo se nižu! Ozlijeđenih nema, ali materijalna šteta se gomila: 'Takve strahove nisam imao u ratu'

Tek što su se mještani smirili od sinoćnjeg potresa, od podneva se još dva puta zatreslo na području Petrinje

7.1.2021.
18:55
VOYO logo

Tek što su se mještani smirili od sinoćnjeg potresa, od podneva je još dva puta područje Petrinje zatreslo više od tri stupnja prema Richteru.

Srećom, ozlijeđenih nema, no materijalna šteta se gomila. Mnogi ponovno moraju sanirati već sanirano, a statičari koji su obišli oko 10 tisuća objekata u neke moraju ponovno.

Od jučer ova zgrada u centru Petrinje ima i dodatna oštećenja. 28 stanara više nema svoj dom. Hoće li se i kada ovdje vratiti - ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pružanje pomoći /

Ćorić: U sljedećim tjednima trebale bi se osigurati sve potrebe za privremenim smještajem potresom pogođenih građana

Image
pružanje pomoći /

Ćorić: U sljedećim tjednima trebale bi se osigurati sve potrebe za privremenim smještajem potresom pogođenih građana

''Kad će se to mijenjati, što će se to raditi, nama nitko ništa ne govori da bi mi znali koliko nas nema na ovoj adresi'', rekao je Josip Blažević.

Josip je stan renovirao prije četiri mjeseca. Sada spašava što se spasiti da.

''Ne znam gdje ćemo sad. U kontejnersko naselje u biti, trenutačno tamo se prijaviti'', kazao je Blažević.

Za privremeni smještaj, iscrpljeni i fizički i psihički, prijavljuju se i mnogi drugi građani, posebice nakon jučerašnjeg potresa koji je dokrajčio već načeto.

''Ništa nemam, na sebi ovo što imam to imam. Otišli smo kod kćeri i sad je kod nje počelo se rušiti. Kud god da idem šalju me tamo vamo, a ništa nisam riješila'', rekla je Nada Bešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kod kuće moje imam mjesta da mi se stavi kontejner, da bih se mogao okupati, da budem na toplom, jer imam strahove, nisam takve strahove imao u ratu'', rekao je Nikola Hodak.

Jedan korak naprijed, pa dva nazad - tako izgledaju pokušaji sanacije oštećenja u selu
Strašniku kraj Petrinje gdje potresi neprestano prekIdaju radove. Neslomljiva duha, mještani već danima krpaju i popravljaju.

Oštećenja su sve veća

Strašnik je epicentar potresa - nema gotovo nijedne neoštećene kuće, a sa svakim novim, oštećenja su sve veća.

''Bio sam tu gore u selu kod jedne obitelji, baš sam s njima popisivao što je popucalo po kući i zatreslo je i čuo se opet zvuk padanja crijepova. Ima dodatnih oštećenja, krovišta su opet nastradala, i ja ne znam, to je svaki dan, mi slažemo, krpamo, dođe potres, trese, i svaki dan jedno te isto'', rekao je Josip Pejaković.

Nova oštećenja i na kući šesteročlane obitelji Salamun koja je već danima bez struje i vode. Kuća je za rušenje. Tijekom dana smiju boraviti u garaži s narančastom oznakom, spavaju u montažnoj kućici.

''Do sad nekako ajde, bili smo smireni, jučer smo se smirli, malo je to stalo, i mislili smo ajde bit će to okej, ali evo, nakon ovog sinoćnjeg, evo mene je strah'', kazala je Silvija Salamun.

Nakon devet noći u šatorima na njivi i maloj kamp-kućici u dvorištu - na adresu 14-ero člane obitelj Prašnjak stigla je velika mobilna kućica. Posebno je sretan otac Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih se snašao, da sam ja sam u pitanju, ali mi je žao moje djece, žao mi je moje obitelji. Bojao sam se da ne stradaju psihološki, što je najbitnije u svemu tome ostati sabran'', rekao je Stjepan Prašnjak.

A još trideset mobilnih kućica koje je donirala Turska usrećit će isto toliko obitelji. Dosad je Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo 155 stambenih kontejnera i 19 šatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo