Potpuni kaos u zemlji, oko 3.000 ljudi bez struje

Snijeg koji pada u većem dijelu zemlje uzrokuje brojne probleme u prometu. Župan splitsko-dalmatinski najavio je mogućnost da se u pomoć pozove i vojska u kritičnim područjima.

4.2.2012.
10:15
VOYO logo

Bez struje je ostalo više od 3.000 ljudi, javlja HRT. MORH je priopćio da će se formirati Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH, koje će staviti na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije. U subotu će se približno 200 pripadnika Gardijske motorizirane brigade okupiti u vojarnama u Kninu, Sinju te u pomorskoj bazi Lora u Splitu.

Državna uprava za spašavanje je izvijestila o stanju i mjerama koje će biti poduzete za četiri dalmatinske županije, u kojima je snijeg uzrokovao potpuni kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenska županija zove vojsku u pomoć

Stožer Zaštite i spašavanja Šibensko-kninske županije zaključio je da je situacija u županiji teška, te je zatražena pomoć hrvatske vojske u teškoj mehanizaciji koja može prolaziti kroz snijeg. Naloženo je da se očiste svi glavni prometni pravci (Jadranska magistrala, cesta Drniš-Knin i grad Šibenik). Građanima pomoć pruža Državna intervencijska postrojba, vatrogasci , HGSS i hitna pomoć. U Grebaštici te na Zlarinu i Žirju organizirana je podjela hrane. Također, došlo je do prekida opskrbe električnom energijom na području Kistanja i Ervenika.

Za promet je zatvorena cesta Split-Drniš-Knin. Cestovno su odsječena Prominska sela, gdje su angažirane javne vatrogasne postrojbe i HGSS koji pomažu lokalnom stanovništvu. Državne ceste prema Splitu i Kninu su prohodne. Pod težinom snijega i leda urušila se jedna kuća u Lozovcu kraj Skradina. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava niti su ukućani ozlijeđeni, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovniku voda nije za piće

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su u kvaru tri 110 kV dalekovoda: Neum – Opuzen, Neum – Ston i Makarska – Opuzen. Prva dva su u nadležnosti BiH te se obavljaju određene aktivnosti oko pristupanja otklanjanju kvara dalekovoda Makarska – Opuzen. Ovi kvarovi ne uzrokuju poremećaj u opskrbi el. energijom na području RH.

U kvaru je i 35 kV dalekovod Opuzen - Ploče, a bez električne energije su grad Ploče s okolicom i Brist s okolicom. U kvaru je i 10 kV dalekovod Metković – Doljani. Kvar je na BiH strani, te se očekuje sanacija kvara koji bi, ako potraje, mogao uzrokovati nestanak opskrbe vodom u Metkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu prijepodne nevrijeme je prouzročilo i veću havariju na dvostrukom 10 kV dalekovodu Pijavičino-Kuna-Oskorušno. Tom prilikom bez napajanja ostala su područja Kune, Crkvica, Oskorušnog, Prapratnog, Trpnja, Vrućice, Divne, i Dube.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je u subotu i da zbog vremenskih neprilika voda nije za piće, jer je došlo do zamućivanja vode s izvora rijeke Omble u Komolcu te Vrela u Šumetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitsko-dalmatinskoj županiji odsječena brojna mjesta

U Splitsko-dalmatinskoj županiji snijeg koji neprestano pada je uzrokovao prometne blokade na području gotovo cijele županije. Županijske ceste čiste prometnice prema svojem planu prioriteta, ali zbog količine oborina nisu svojim kapacitetima bile u stanju održati prohodnost glavnih prometnih pravaca. Radi hitnih (najviše zbog bolesnika za dijalizi) preusmjeravaju svoju mehanizaciju. U zaleđu su mnoga manja mjesta i zaseoci odsječeni od svijeta, zbog čega su u većini jedinica lokalne samouprave mobilizirani stožeri ZiS-a. Za starije i nemoćne stalno intervenira HGSS, a pomoć pružaju i vatrogasci.

Zbog ispada DV 35 kV Opuzen - Ploče, i TS 35/10 Ploče, te TS 35/10kV, Brist, koji se dogodio jutros u 06:55, bez napajanja el. energijom ostalo je mjesto Brist u općini Gradac i dio Hvara (Sućuraj s okolicom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer zaštite i spašavanja poziva građane da sva saznanja o osobama kojima je potrebna pomoć dojave na broj 112. Također, mole se građani da se pridržavaju odluka o komunalnom redu. Inače, u KBC Split se do 11 sati u subotu ujutro prijavilo čak 96 ozlijeđenih sa splitskog područja.

Tijekom jutra snježne oborine padale su uglavnom na čitavom području Zadarske županije. Poteškoće su na cestovnim komunikacijama na čitavom području. Prekidi u opskrbi električnom energijom su na području otoka Paga, otoka Molata, stankovačkom području i obrovačkom području (Karin, Kruševo). Aktivirani su stožeri zaštite i spašavanja Zadarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci bura otpuhala krov robne kuće

Jaka bura, ponegdje olujna s orkanskim udarima, uzrokovala je probleme na riječkom području. Krčki most je zatvoren za promet zbog udara bure do 205 kilometara na sat! Problema u opskrbi električnom energijom i plinom bilo je u Rijeci, gdje je jaka bura otkidala cijeli krov na robnoj kući u naselju Vežica. U Delnicama je pak pukla glavna vodovodna cijev.

specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo