o otkupu INA-e / Potpredsjednica Vlade: 'U osam mjeseci napravili smo mnogo, bitno je izabrati najkvalitetniju opciju'

'Kao što se sjećate, prijedlog koji je zimus iznesen je naišao na određeni broj pitanja, zato je razdoblje iza nas iskorišteno za analize financiranja od strane Savjeta', kaže Martina Dalić

24.8.2017.
18:57
VOYO logo

Osam mjeseci nakon najave premijera Plenkovića o reotkupu INA-e pomaka još uvijek nema. 

Dodatne detalje o cijelom slučaju donosi naša reporterka Damira Gregoret, koja je danas ispred banskih dvora ugostila potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je mogućnost da INA iduće godine ili tijekom ovog mandata Vlade Ina prijeđe u hrvatske ruke?

Mislim da ne treba previše spekulirati o vremenskom rasporedu, to nije u ovom trenutku posebno u fokusu, bitno je da našu odluku radimo na način kako se to radi u profesionalnom kontekstu, donijeli smo odluku o pokretanju natječaja za izbor savjetnika, koji će provesti ocjenu vrijednosti kompanije, i dati analize u pogledu mogućnosti nalaženja strateškog partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, osam mjeseci je prošlo od odluke reotkupa INA-e na Badnjak, nije se dogodilo ništa?

Ne bih se složila s time, osnovan je Savjet, on je utrošio to vrijeme i u analizu različitih opcija za mogućnosti financiranja. Kao što se sjećate, prijedlog koji je zimus iznesen je naišao na određeni broj pitanja, zato je razdoblje iza nas iskorišteno za analize financiranja od strane Savjeta, načina kako voditi proces. Danas smo donijeli odluku da se kreće u sljedeći korak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, model se još ne zna i ovisi što će savjetnik reći. Može li se dogoditi i da se odustane od otkupa? 

Mislim da je politička odluka donesena, stoji se pri njenoj provedvi, što potvrđuje današnja odluka. Sada kreće natječajni postupak, vjerujemo da ćemo izabrati jednu od najuglednijih kuća koja se bavi pitanjima pripajanja, koristit ćemo njezinu stručnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kojoj se agenciji radi?

Mi smo pokrenuli proces izbora, a on će se odvijati na način da će biti pozvane svjetske investicijske kuće da podnesu svoje ponude, i mi ćemo odabrati najbolju od njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se osvrnemo na situaciju u sisačkoj rafineriji, trebaju li radnici biti zabrinuti?

Ne vidim razloga za to. Kompanija je objavila šestomjesečne rezultate koji su vrlo dobri. Bitno je da kompanija radi i da njezini djelatnici rade na najbolji mogući način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre vijesti danas, nakon sjednice Vlade potpisana su 28 ugovora oko bespovratnih sredstava iz EU. Je li točno da je u preteklih sedam mjeseci povučeno više sredstava nego u protekle tri godine? 

Tako je, mi smo danas na sjednici razmatrali izvještaj ministrice regionalnog razvoja razmatrali. Sredinom osmog mjeseca ukupno ugovoreni iznos doesgao je 26% ukupnog iznosa raspoloživog za Hrvatsku, što je puno više od prethodnog razdoblja. Ugovore koji smo danas potpisali u vrijednosti od 600 milijuna kuna prikazuju presjek različitih područja koji će imati korist od EU fondova. 
Meni je kao ministrici gospodarstva najdraže je da je najveće ubrzanje korištenja sredstava u gospodarstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo