Potpisom priznato Kosovo?

Obe strane tvrde da im sporazum ide u korist

19.4.2013.
21:36
VOYO logo

Sporazum koji su danas u Briselu potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, u koji javnost do sada nije imala uvid, obe strane su ocenile kao povoljan za njihove interese.

Dok su dva čelna čoveka srpske Vlade govorila kako su prihvaćeni svi srpski predlozi prilikom formulisanja konačne verzije sporazuma, dotle je Hašim Tači današnji dogovor ocenio kao jemstvo "priznanja Kosova, njegovog međunarodnog subjektiviteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tači je naglasio da je to "istorijski sporazum" koji "utire put daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova". On je, kako prenosi Beta, ocenio da se time pruža "ruka pomirenja između Srba i Albanaca koji su u prošlosti imali teške sukobe i trenutke".

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da su svi srpski uslovi prihvaćeni, Tači je kazao da su Srbi i u prošlosti govorili o svojim pobedama, ali da će praksa pokazati kako stvari tačno stoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa druge strane, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da današnjim potpisom "Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti će to ikada učiniti".

- Nećemo nasedati na izmišljotine Hašima Tačija. Svesni smo težine situacije i velike odgovornosti koju nosimo za budućnost Srbije i celog našeg naroda. U ovom trenutku, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo za naš narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić za Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska ministarka za evrointegracije Vljora Čitaku na svom Twitter nalogu napisala je da će tekst sporazuma uskoro biti predočen javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo