Dobre vijesti /

Potpisan ugovor o povećanju plaća policajcima, no to nije sve! Na redu su carinici, pravosudna policija...

Vlada je popustila i policiji. Od siječnja sljedeće godine stiže im povećanje plaća

18.12.2019.
20:30
VOYO logo

Potpisan je sporazum sa sindikatima policijskih službenika o isplati dodataka od 6 posto u tri kruga. Dinamika i povećanje je slično kao i prosvjetarima. Sindikati su zadovoljni, ali napominju: otvorena je nova stranica za pregovore za druge državne službenike.

Široki osmijeh na licima šefova policijskih sindikata. Potpisan je ugovor o povećanju dodataka u plaćama. Štrajk kojim su prijetili više nije potreban pa će Božić biti miran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.081 policijski službenik sa srednjom stručnom spremom prvo povećanje dodataka od 3 posto dobili su prvog prosinca ove godine. Drugi krug, povećanje od 1 posto dogovoreno je za 1. lipnja iduće godine, a treće, od 2 posto - za prvi dan 2021. godine. Time će ukupno povećanje dodataka biti 6,11 posto.

Oni s višom i visokom stručnom spremom dobit će 3 posto veće dodatke prvog rujna 2020. Ministar kaže da je ovime ispravljena nepravda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na druge javne i državne službenike, pogotovo policijski službenici srednje stručne spreme bili su manje plaćeni iako rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova", kazao je ministar Davor Božinović.

Iznos i dinamika povećanja primanja je slična onoj koju su najdužim štrajkom u hrvatskoj povijesti izborili prosvjetni radnici. No, za razliku od njih, policija nije inzistirala na povećanju koeficijenata.

"Dodatak je bolja stvar od koeficijenta. U plaći. Znači, radi se o tome jer mi smo potpisali u sporazumu da se radi u plaći, a ne na plaću. Računa se kao da je osnovica povećana", kazao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske .

Ministar financija u proračunu za iduću godinu osigurao je rast plaća od milijardu i 700 milijuna kuna. Za to je morao pronaći dodatna sredstva za prosvjetare, a sad i za policajce. Time je plan za 2020. probijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o stotinama milijuna, ali ponavljam još jedanput, dakle, jako su veliki iznosi koji se već sada u orginalnom proračunu predviđaju za povećanje plaća, to je ono što je podnošljivo, međutim sve izvan toga u orginalnom proračunu koji je potvrdio Sabor RH nije planirani iznos", poručio je Zdravko Marić.

No, to nije sve. Na redu su carinici, pravosudna policija, djelatnici u zatvorskom sustavu, i to uz podršku kolega policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupine koje su stupovi države, dakle, policija, vojska, carina, pravosudna policija da imaju veće plaće iz vrlo jednostavnog razloga što radimo najopasniji posao, a država bez nas ne može funkcionirati", dodaje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić.

A pitanje je kako će funkcionirati država nakon niza povećanja, ali i zahtjeva koji su tek na redu?  

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo